Amasra kruvaziyer ve yat turizmine hazırlanıyor

DLH'ce rıhtım projesi ile Fransa ve ABD'den büyük yolcu gemileriyle Bartın'ın Amasra ilçesine turist getirilmesi hedefleniyor.

BARTIN- DLH'ce geliştirilen rıhtım projesinin gerçekleştirilerek özellikle Fransa ve ABD'den büyük yolcu gemileriyle Bartın'ın Amasra ilçesine turist getirilmesi hedefleniyor.
Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH)'nce geliştirilen rıhtım projesinin gerçekleştirilerek özellikle Fransa ve ABD'den büyük yolcu gemileriyle Bartın'ın Amasra ilçesine turist getirilmesi hedefleniyor.

Koyları, tertemiz kumu, az dalgalı suları ve doğayla bütünleşen güzellikleriyle öne çıkan Amasra'da inşa edilecek olan Amasra Limanı Yolcu İskelesi ve Küçük Tekne Yanaşma Yeri Projesi'nin ihalesinin yılın sonuna kadar gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Güneş, kum ve deniz üçlüsüne kültürün de eklendiği, Karadeniz'in önemli turistik merkezi Amasra'da turizm çeşitliliğinin sağlanması amacıyla belediye başkanlığının müracaatı doğrultusunda DLH'nın projelendirdiği yolcu rıhtımının inşaatı sürdürülüyor.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu süreciyle ilgili olarak herhangi bir olumsuzluk çıkmadığı bildirilen projenin doğal güzelliklerin yanısıra 4 bin yıllık tarihi mirası yansıtan eserlerin yer aldığı Amasra'ya gelen turist sayını da artırması bekleniyor.

Turist denizden de gelecek

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, DLH Genel Müdürlüğü'nün 2009 yılı yatırım programında yer alan proje için 9 milyon 500 bin lira ödenek aktardığını söyledi.
İlçenin turizm potansiyelinin her geçen gün arttığını anlatan Timur, şöyle konuştu:

''1984'te Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından Amasra Belediyesi'ne geçici devredilen mendirek bölgesinin kesin devri için başvurularımızı yaptık. Süreç devam ediyor. İlgili bakanlığın olumlu bakacağını umuyoruz. Mendireğin kesin devrinin yapılması bizim orada daha kısa zamanda bu çalışmalarımızı sonuçlandırmamızı sağlayacak. Projenin inşaatı için bu yılsonuna kadar ihaleye çıkılacak. İnşaat iki yıl sürecek ve 2011 yılında tamamlanacak. Rıhtım sayesinde acenteler Fransa ve ABD gibi ülkelerden yılda en az 20 civarında gemiyi ilçeye getirecektir. Rıhtımda yer alacak Küçük Tekne Yanaşma Yeri ile de yat sahipleri denizimize akın edeceklerdir.''

Yat yanaşma yeri

Timur, projeyle yolcu rıhtımının yanı sıra küçük tekne yanaşma yeri de oluşturmayı hedeflediklerine işarete ederek, şunları kaydetti:

''Yat turizmine çok önem veriyoruz. Ankara'nın denizi olmayı amaçlıyoruz. Çünkü yat sahipleri genellikle İstanbul'daki rıhtımları kullanıyorlar. Ankara'ya 3 saat uzaklıktaki Amasra'ya yatlar çok rahat bırakılabilecek. Proje için mevcut liman içinde yer alan rıhtımın ve ünitelerinin bölgemizde son yıllarda artış gösteren turizm faaliyetlerini karşılamaya yetmemesi nedeniyle Amasra seçilmiştir. Ayrıca, proje alanı olarak mevcut liman içinin seçilmesi sosyal tesis ve altyapı ihtiyaçlarının bölgeden karşılanabilmesi, ilave alt yapı ve sosyal tesis yapılmasına gerek olmamasıdır. Proje, tamamlanmasının hemen ardından Amasra Belediyesi'ne devredilecektir.''

Kurulması planlanan yolcu iskelesinin 240 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde ve 9 metre derinliğinde olduğunu söyleyen ve toplam 7 bin 260 metrekare alanı kapladığına dikkati çeken Timur ''Yolcu gemisi yanaşma iskelesine yaz aylarında 10 günde bir yolcu gemisinin yanaşmasını bekliyoruz. Küçük tekne yanaşma iskelesi de aynı anda 100 adet teknenin yanaşabileceği şekilde olacaktır,'' dedi.

Editör: TE Bilişim