Gelir düzeyi yüksek Avrupalı turistleri Antalya'ya getirilecek

Avrupa'nın en büyük yolcu gemisi şirketlerinden olan Aida'nın 2010 yılında gelir düzeyi yüksek Avrupalı turistleri Antalya'ya getireceği bildirildi.

Global Yatırım AŞ, Çelebi Grubu ve Antmarin konsorsiyumu Port Akdeniz tarafından işletilen Ortadoğu Antalya Liman İşletmeciliği AŞ Genel Müdür Vekili Taner Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik küresel krizin etkisinin azalmasıyla Antalya limanının da Avrupalı crusier şirketlerinin çekim alanına girdiğini söyledi.

Avrupalı crusier (lüks yolcu gemisi) şirketlerinin tercih ettiği Yunanistan'dan Avrupalı turistlerin,sıkıldığını ve değişiklik aradığını, farklı yerler görmek istediğini belirten Güngör, bu nedenle crusier şirketlerinin Türkiye sahillerini seyahat takvimlerine almaya başladığını bildirdi. Avrupa'nın en büyük cruiser şirketlerinden biri olan Aida'nın 2010 yılı Nisan ayından itibaren bin 500 yolcu kapasiteli iki lüks gemisinin Antalya Limanı'na 42 sefer düzenleyeceğini anlatan Güngör, şunları kaydetti:

''Küresel krizin etkisinin yavaşlamasından sonra cruiser şirketleri de kendilerine yeni pazarlar ve yeni hedefler, yeni güzergahlar belirledi. Aida şirketi 2010 Nisan ayından itibaren Antalya'ya 42 sefer düzenleyecek. Yüksek gelir düzeyine sahip yolcular Antalya Limanı'ndan gemilere inip binebilecek. Aida'nın sefer düzenleyeceği gemiler Venedik, Girit ve Limasol limanlarını ziyaret ettikten sonra Antalya'ya gelecek. Antalya Limanı Avrupalı yolcu gemilerinin uğrak yeri oluyor.''

KÜRESEL KRİZ YOLCU GEMİLERİNİN SEFERLERİNİ İPTAL ETTİRDİ

Güngör, bu yıl Antalya Limanı'na Avrupalı cruiser gemi şirketleri tarafından 60'dan fazla sefer yapılmasının planlandığını kaydetti. Ancak küresel kriz nedeniyle yolcu bulmakta sıkıntı çeken bazı cruiser firmalarının Antalya'ya yapacağı seferleri iptal ettiğini anlatan Güngör, şöyle devam etti:

''2009 yılında crusier şirketleri Antalya Limanı'na 60'dan fazla sefer yapacaktı. Ancak bazıları küresel krizin etkisi nedeniyle yolcu bulmakta sıkıntı çekmeye başladı. Antalya'ya gelecek gemilerin üçte biri seferlerini iptal etti. Şu ana kadar Antalya'ya 2 bin 122 yolcu geldi. Ancak asıl seferlerin yoğunluğu eylül ayında başlıyor. Bu dönemde Antalya Limanı'na gelecek gemilerin kapasitesi 44 bin yolcu civarında. Bu gemiler yarı kapasiteyle bile gelmiş olsa bu kriz ortamında bizim için iyi sayılır.''

 YOLCU GEMİLERİ SIĞINACAKLARI LİMAN ARIYOR

Güngör, ekonomik kriz nedeniyle yolcu sıkıntısı çeken yabancı bayraklı yolcu gemisi şirketlerinin, gemilerini çekebileceği ''Güvenli Liman'' aradığını söyledi. Avrupa'da 10'a yakın şirketin masraflarını en aza indirebilmek için Antalya Limanı hakkında bilgi aldığını ifade eden Taner Güngör, sözlerini şöyle tamamladı:

''Küresel kriz nedeniyle yolcu bulmakta sıkıntı çeken yabancı bayraklı yolcu gemileri şirketleri masraflarını en aza indirebilmek için gemilerini bekletecekleri uygun liman arıyor. Antalya limanı da değişik hizmetler verilmesi ve uluslararası güvenlik önlemleri alınması nedeniyle Avrupalı gemi şirketlerinin ilgisini çekti. Eğer bu şirketlerle anlaşma sağlanabilirse gemilerini en az 5-6 ay Antalya Limanı'na bırakacaklar. Limanın hava limanına yakın olmasıyla gemi personel değişimini rahatlıkla yapabilecek. Antalya Limanı, güvenli olması nedeniyle tercih edilmeye başlandı. Gemileri bağlayacak alanlarımız da var. Buna göre önlemlerimizi aldık.''
 

Editör: TE Bilişim