500 milyon dolarlık yatlar fuara 10 gecede yerleşti   
  
 
CNR Expo Fuarcılık’ın Deniz Turizmini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (Dentur) desteğiyle düzenlediği Avrasya Boat Show’da tanıtılan teknelerin değeri 500 milyon dolar buluyor. Fuar alanına 10 gecede taşınabilen 320 teknenin çoğu İstanbul Ataköy Marina’dan alındı.

AVRASYA Boat Show’da toplam değerleri 500 milyon doları bulan 320 tekne-yat sergileniyor. CNR Expo Fuarcılık’ın Deniz Turizmini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (Dentur) desteğiyle düzenlediği fuara 350 firma 1500 markayla katıldı. Avrasya Boat Show Grup Direktörü Murat Arslan, "Teknelerin çoğu İstanbul Ataköy Marina’den fuar alanına taşındı. Bu taşıma işlemleri sırasında yollar trafiğe kapandı. Taşıma işlemi 10 gece sürdü" dedi.

Yollar trafiğe kapandı

Fuar alanına boyları 2-24 metre arasında değişen 320 adet teknenin taşındığını söyleyen Murat Arslan, şöyle konuştu: "Bu teknelerin 165’i 10 metre ve üstü. Tekneler Ataköy Marina’dan TIR’a yüklenip fuar alanına taşındı. Bu taşıma işlemi 500 bin TL’ye mal oldu. Toplam 500 milyon dolar değerindeki tekneleri fuar alanına taşırken yollar trafiğe kapatıldı. 01.00-05.00 arasında kapatılan yollar teknelerin güvenli şekilde taşınmasını sağladı. Bu işlemler 10 gece boyunca devam etti."

2 saatte 6 bin kişi

Fuarın ziyaretçilere açıldığı ilk günün değerlendirmesini de yapan Murat Arslan, şöyle devam etti: "Fuar boyunca 150 bin ziyaretçi bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl 120 bin ziyaretçiyi yakaladık. Bu yıl açılışın yapıldığı ilk 2 saatte 6 bin kişi fuara giriş yaptı. Katılımcı 350 firmanın 36’sı yabancı. İngiltere, Yunanistan, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerden de 10 bine yakın yabancının fuarı ziyaret etmesini bekliyoruz."

Miami rakip değil

Avrasya Boat Show fuarına sektörün son yıllarda büyük ilgi göstermeye başladığına dikkat çeken Murat Arslan, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: "Aynı dönem içerisinde Miami’de de tekne fuarı düzenleniyor. Ancak bizim rakibimiz bile değil. Çünkü Avrupalı alıcılar bizim fuarı tercih ediyorlar. Yabancı tekne brokerları da İstanbul’daki fuarı tercih ediyorlar. Bu da bizim için çok önemli gelişme."

Pazar 3 kat büyüyebilir

TÜRKİYE pazarında çok genç bir marka olmalarına rağmen ilk yıllarında 140 adetlik satış rakamı ile yüzde 10 pazar payı elde ettiklerini açıklayan Volkswagen-Scania Endüstriyel ve Deniz Motorları Türkiye Genel Müdürü İlhami Eksin, şöyle konuştu: "Türkiye, denizcilik potansiyeli çok yüksek bir ülke. Satış ve pazarlama stratejileri daha da geliştirildikçe sektörümüzle birlikte pazar da büyüyecek. Maliyetli bir uğraş olmadığı insanlarımıza anlatıldıkça mevcut pazarın 2-3 kat daha da büyüyebileceğini düşünüyorum."

Deniz motosikletine yılda 4 milyon dolar

SON yıllarda tatil merkezlerinde sayıları hızla artan deniz motosikletleri pazarı Türkiye’de yüzde 20 büyüyor. Yılda ortalama 300 adet satılan ve 4 milyon dolarlık bir pazar yaratan deniz motosikletlerinin fiyatları 24 bin dolara kadar çıkıyor. Türkiye pazarında önemli bir konumda olduklarını söyleyen Yamaha Marine Araçları Departmanı satış ve Pazarlama Direktörü Orhun Şentürk, "Ekonomik krize rağmen satışlarımız devam ediyor. Deniz motosikletleri daha çok oteller ve yat sahipleri tercih ediyor" dedi.

 

Editör: TE Bilişim