Pandemi öncesinde sıkıntıda olan sektör, aşınının yaygınlaşmasıyla yeniden umutlandı. 2022’de hızlanacak seferlerle sektör temsilcileri kruvaziyer turizminde gelecek yıl rekor kırılacağı tahmin ediliyor.

600'den fazla geminin Türkiye'ye gelmesi bekleniyor


2022’de hızlanacak seferlerle sektör temsilcileri, gelecek yıl için şimdiden 600’den fazla geminin Türk limanlarına yanaşmasını bekliyor. Böylelikle kruvaziyer turizminde gelecek yıl rekor kırılacağı tahmin ediliyor.

Dünyada kapasitenin %30’u yeniden faaliyette
Dünya'dan Selenay Yağcı'ya değerlendirmelerde bulunan Global Ports Holding Doğu Akdeniz Bölge Direktörü ve Ege Ports Kuşadası Genel Müdürü Aziz Güngör, 2022’de 650 gemi rezervasyonu aldıklarını belirterek, tüm zamanların rekorunu kırmayı beklediklerini söyledi. Güngör, bu yıl ülke olarak yolculu ilk gemiyi Ege Ports Kuşadası Limanı’nda 2 Eylül’de ağırladıklarını kaydederek, “16 ay sonra ilk kez bir turist gemisinin Kuşadası’na gelmesi sevindirici. Yıl sonuna kadar Kuşadası’na 130 gemi rezervasyonu var. Ancak bunların gerçekleşmesi biraz zor görünüyor. 2022 yılı için talep çok fazla, 650 gemi sıraya girdi. Bu da yaklaşık 250 bin turiste karşılık geliyor. Mayıs ayında dünyadaki belirli kruvaziyer firmaları faaliyetlerine başladı. Özellikle temmuzdan sonra ciddi bir ivme oldu. Şu anda dünyada halihazırdaki 65 kruvaziyer firması faaliyette ve eylül sonuna kadar 200 geminin hizmete girmesi bekleniyor. Bu, dünyadaki kapasitenin yaklaşık yüzde 30’u. Henüz başlangıç aşamasındayız” diye konuştu.

“2022’de Nisan-Ekim arası 29 sefer yapacağız”
MSC Cruises Türkiye Ülke Müdürü Burak Çalışkan ise geçen yıl Akdeniz’e açılan ilk geminin MSC Grandiosa olduğunu söyleyerek, “Aşı konusu ve alınan sağlık önlemleri ile birlikte seyahatlerin artması öngörülüyor. MSC Cruises olarak, gelecek yıl Kuşadası hareketli seferlerimize başlayacağız. Bu hafta Türkiye hareketli programlara yeniden başladığımızı duyurduk. MSC Lirica gemimiz Nisan–Ekim 2022 arasında Kuşadası Limanı’ndan hareketli olarak 7 gecelik Doğu Akdeniz rotasında 29 sefer gerçekleştirecek. Yaklaşık 78 bin turist Kuşadası’na günübirlik olarak ayak basmış olacak” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim