150 TÜRK KADINI NORWEGİAN'DA İŞE BAŞLADI

Türkiye’de mavi tura hazırlanan Amerikan Norwegian Firması, başvuru olmadığı için tamamlayamadığı kadın çalışan açığını Hürriyet’te yayınlanan haberin ardından tamamladı. İyi derecede İngilizce bilmenin, 21-35 yaşları arasında, sabıkasız ve deneyimli olmanın şart koşulduğu ilana 2 ay içinde sadece 100 başvurunun yapıldığı haberinin ‘Kadınlar bu işi beğenmedi’ başlığıyla verilmesinin ardından, 20 gün içinde 600 kadın başvuruda bulundu.

ÇOK DUYGUSALLAR

Ön elemeden geçen 200 kadın, seçmeler için 26-27 Mayıs tarihleri arasında Harbiye’deki Konak Otel’in yemek salonunda biraraya geldi. Burada, seçmeler için İstanbul’a gelen Norwegian’ın Personel Müdürü Miriam Torres ve Otel Müdürü Christian Weindorf, kadınlarla mülakat yaptı. İngilizce ve mesleki bilgi yeterlilikleri değerlendirilen 150 kadından 6’sı gemilerdeki casinolarda, geri kalanı da bar, mutfak ve restoranlarda çalışmak üzere işe alındı. New York’ta yaşadığı için birçok Türk tanıdığını söyleyen Miriam Torres, ‘Türk kadınları çok duygusal ve çok tebessüm ediyorlar. Bu nedenle gemideki motivasyonu artırıp, renk katacaklar’ dedi. 12 yıldır şirkette çalışan Christian Weindorf ise Türk kadınlarının evlerine çok düşkün olduğu için dünyaya açılmakta zorluk çektiklerini söyledi.

3 bin dolara kadar maaş

HÜRRİYET’in haberinin ardından, yılın 2 ayı tatil, 1200-3000 dolar arası maaş (1.6-4 milyar TL) imkanının sunulduğu gemilerde çalışmak için Miray International’a başvuruda bulunan kadınlar şöyle konuştu:

Yasemin Zeynep Tepe (31): Cinsel tacizden korkan kadınlar bu Betist işe başvurmaya çekiniyormuş. 13 senedir otellerde ve son olarak da Bodrum’daki Halikarnas Disco’da barmaidlik yaptım. Türkiye’de daha çok taciz var. Turizmle uğraşan kadınlara bakış açışı iyi değil. Gemide 2-5 yıl arası çalışıp, biriktirdiğim parayla Türkiye’de işletme açacağım.

Cihan Alta (35): 1994 yılında kapanana kadar kumarhanelerde çalışıyordum. 20 yıldır turizmle uğraşıyorum. Ama Türkiye’de maalesef şekilcilik var. Bilgiye değer verilmiyor. Adaletsizlik çok. Maaşlar az ve yaştan dolayı size şans tanımıyorlar. Yabancılarla çok çalıştım. Onlar da böyle bir ayırımcılık yok. Deneyim onlar için daha önemli.

Dilek Bulutlar (26): Bence kadınlarımız aile baskısından korkuyorlar. Çünkü sokaklarda, otobüste her yerde tacize uğruyoruz. Bu iş kendini geliştirmek için iyi bir fırsat. Türkiye’de çalışarak 20 yılda biriktireceğim parayı orada 2 yılda biriktireceğim. Buraya geri döndüğümde de kendi işimi kuracağım.

Bihter Gülen (26): Türkiye’de torpille bir yerlere geliyorsunuz. 10 senedir Kıbrıs’ta yaşıyordum. Üniversitenin turizm bölmünü bitirince 3 ay önce Türkiye’ye döndüm. Ama halen iş bulamadım. Kimse size destek vermiyor. Size deneyim kazandırmak yerine deneyim arıyorlar. Zaten burada çalışsam da maddi açıdan karşılığını alamayacağım. Şekilcilik çok fazla.

Kaynak:Hürriyet

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim