Rusya'nın devam eden Ukrayna işgali, denizcilik ve ticaret endüstrisinde rotaları aksatarak, ticari gemileri başka yöne çevirerek ve Moskova'ya yönelik Batı yaptırımlarının etkisini göstermeye başlarken maliyetleri artırarak bir "deprem" başlattı. 

Müşteriler için nakliye komplekslerini çözmek için yapay zeka ve makine öğreniminden yararlanan Windward, geçen Perşembe günü başlayan krizden bu yana küresel nakliye ekosistemindeki çatışmanın etkilerini izliyor. Çarşamba günü yayınlanan bir raporda şirket, Ukrayna'nın deniz erişimini sağladığı Karadeniz ve Azak Denizi'ne bağlanan İstanbul Boğazı'ndan gemi geçişlerinde keskin bir düşüş olduğunu söyledi. 

Karadeniz'deki Rus ve Ukrayna limanları buğday, mısır ve ham petrol için büyük ihracat merkezleridir. ABD Tarım Bakanlığı'na göre Rusya, dünyanın en büyük buğday tedarikçisi ve Ukrayna, küresel buğday arzının yaklaşık %12'sini ve küresel mısır ihracatının yaklaşık %16'sını oluşturuyor. İki ülke birlikte, gıda işlemede kullanılan ayçiçek yağının %80'ini üretiyor.

Windward raporuna göre, sigortacılar Karadeniz üzerinden ticaret gemileri için teminat sağlamak için maliyetleri %5'e kadar artırarak, bölge üzerinden mal taşımacılığı için zaten yüksek olan oranları artırdı ve pandeminin vurduğu tedarik zinciri komplekslerini daha da etkiledi.

Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar da, Rus kuruluşlarıyla çalışan denizcilik şirketleri ve finans kurumları için riski büyük ölçüde artırarak ve malların ithalat ve ihracatını finanse eden küresel bir sistem olan ticaret finansmanına şok dalgaları göndererek zarar verdi.

Windward'ın CEO'su ve kurucu ortağı Ami Daniel, Çarşamba günü The Times of Israel'e verdiği bir telefon röportajında, mevcut kriz "deprem gibi bir şey değil" dedi.

“Dünya kutuplaşıyor. Yeni bir ahlaki yaptırım türü görüyoruz. Petrol fiyatlarının varil başına 100 doların üzerine çıktığını gördük, Rus petrolünün neredeyse zehirli hale geldiğini ve Rus gemilerinin zehirli hale geldiğini gördük” dedi.

Petrol fiyatları Çarşamba günü yükselmeye devam etti ve yatırımcıların Rus işgalinden endişe duymasıyla kısa bir süre için varil başına 110 doları aştı.

Rusya hayati derecede önemli bir petrol, doğal gaz ve metal tedarikçisidir ve bu mallar için daha yüksek fiyatların dünya çapında ekonomik zarara yol açacağı kesindir. Avrupa, doğalgazının yaklaşık %40'ı ve petrolünün %25'i için Rusya'ya güveniyor.

Tedarik kısıtlamalarına ek olarak, son günlerde bazı petrol alıcıları, Rus petrolüne veya gazına yaptırım uygulanması durumunda satın aldıkları petrolün kullanılamaz hale geleceği korkusuyla Rus ham petrolünden kaçındı.

Daniel, şu anda transit halinde olan yaklaşık 30 milyon varil Rus petrolü olduğunu ve yaptırım ihlallerine maruz kalma korkusuyla “kimsenin bunları almayacağını, herhangi bir limanda boşaltılmadığını” tahmin etti.

ABD, petrol, petrol ürünleri ve sıvılaştırılmış doğal gaz taşımacılığında uzmanlaşmış bir devlet şirketi olan ülkenin en büyük armatörü Sovcomflot (SCF Group) dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki bir dizi büyük finans kuruluşunu ve Rus şirketini sansürledi .

Windward'ın araştırmasına göre Sovcomflot'un doğrudan 229 tankeri var, ancak son iki yılda dünyada faaliyet gösteren yaklaşık 44.000 kargo ve tanker gemisinden yaklaşık 2.000'i Rusya'da kayıtlı şirketlere ait ve ek firmalara her an yeni yaptırımlar uygulanabilir. , dedi Daniel. Daniel tarafından ortaklaşa yazılan rapora göre, Batılı şirketler bir Rus varlığını içeren her anlaşmayı yeniden müzakere etmeyi düşünmek zorunda kalacaklar.

Bu 2.000 gemi “zehirli hale geldi ve kimse onlara dokunmaya istekli değil çünkü kimse ne olacağını bilmiyor. OFAC [ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi] yaptığı duyurulardan birinde çok zarif bir şekilde 'lütfen Rusya ile ilgili herhangi bir kuruluşla 14 gün boyunca herhangi bir sözleşme imzalamayın' dedi” dedi. bunun “Rusça her şeyin ve her şeyin tamamen kapatılmasına” yol açtığını da sözlerine ekledi.

Tufts Üniversitesi İklim Politikası Laboratuvarı'nın araştırma profesörü ve genel müdürü Amy Myers Jaffe, Associated Press'e “kargolar, Avrupa rafinerileri tarafından pazarda zaten reddedildi, çünkü insanlar yaptırımların geleceğinden korkuyorlar ve bu yüzden yapmıyorlar” dedi. 

"Satamayacakları bir kargoyla yakalanmak istemiyorlar.”

Rystad Energy'nin kıdemli petrol piyasası analisti Louise Dickson haber ajansına verdiği demeçte, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemleri ham petrolünü “piyasadaki en zehirli varillerden biri” haline getirdi.

-Yaptırımlar ticaret finansmanını etkiliyor

Salı günü, İngiltere, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve hükümetini Ukrayna'nın işgali konusunda tecrit etme çabalarını hızlandırırken, Rus bağlantısı olan herhangi bir geminin limanlarına girmesini yasakladığını söyledi.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, genel yasağı bir tweet ile duyurarak, diğer ülkeleri Rusya'ya bağlı gemilerin limanlarını kullanmasını yasaklamaya teşvik etti. Shapps, “Herhangi bir Rus bağlantısı olan tüm gemilerin İngiliz limanlarına girmesini tamamen yasaklayan bir yasayı çıkaran ilk ülke olduk” dedi.

Karar, İskoçya'nın ilk bakanı Nicola Sturgeon'un Shapps'ı bir Rus tankerinin Salı günü varacağı Orkney Adaları'na yanaşmasını engellemeye çağırmasından bir gün sonra geldi.

Bu haftanın başlarında Türkiye, Boğaz ve Çanakkale boğazlarından Rus savaş gemilerine erişimi kısıtlamak için harekete geçti.

Daniel, geçtiğimiz gün içinde dünyanın en büyük üç nakliye hattının - Danimarka nakliye devi Maersk, İsviçre merkezli MSC ve Fransa'nın CMA CGM'sinin - Rusya'ya gerekli olmayan tüm teslimatları askıya aldığını kaydetti. Bu, “konteyner kapasitesinin %28'inin Rusya'dan çekilmesi; Bu bir depremdir” dedi.

Yaptırımlar, mal ithalat ve ihracatının doğrudan ödeme veya finansal kuruluşlar tarafından kredi limitleri yoluyla finanse edildiği sistem olan ticaret finansmanını da büyük ölçüde etkiliyor.

Rapora göre, "ABD ve Avrupa finans piyasalarına erişimi keserek, Rus şirketleri küresel anlaşmaların çoğunu finanse edemeyecek, çünkü bu ihracatlar için ödeme ABD ve Avrupa düzenleyicileri tarafından durdurulacak."

Daniel, Sberbank, VTB Bank ve Promzvyazbank (PSB) gibi büyük Rus bankalarının ABD tarafından kara listeye alınmasıyla birlikte, "tüm ticaret finansmanı kapasitesinin yaklaşık %5-8'i piyasadan çekildi, çünkü herkesle çalışıyorlar" dedi. .

Ve Ukrayna'nın ihracata tamamen kapalı olması, “buğday pazarında bir kriz yaratıyor… şu anda kimse Rus buğdayını almayacak” diye devam etti ve büyük şirketlerin Rusya'ya yaptırım uygulamak için hükümetlere katıldığına dikkat çekti.

Bu hafta Boeing, Airbus, Exxon, Apple, Ford ve Nike gibi çok uluslu şirketler, Ukrayna'daki saldırganlığı nedeniyle Rusya'daki operasyonları askıya alma veya erişimi veya hizmeti kısıtlama konusunda Meta (Facebook), Google ve Microsoft gibi teknoloji şirketlerine katıldı .

Rusya, "ticarette, finansta, denizcilik ticaretinde - küresel ekonominin her alanında yerleşik" bir süper güçtür.

“Bunu daha önce hiç görmedik, ekonomik yaptırımlar tarihinde. İnsanlar her zaman minimumu yaptı, maksimumu değil. Daniel, Ukrayna'daki korkunç durum nedeniyle şu anda maksimumu yapıyorlar” dedi.

Editör: TE Bilişim