SAP, 2015 Extreme Sailing Series yelken yarışlarında rüzgâr ölçümünü yepyeni bir boyuta taşıdı

Kurumsal yazılım devi SAP, hem resmi teknoloji partneri olarak katkıları ile hem de SAP Extreme Sailing Team yelken takımının sponsoru olarak dokuzuncu yılında da Extreme Sailing Series’in yelken severlere eşsiz bir deneyim sunmasına destek oldu. Turnuvanın 2 Ekim- 4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen İstanbul ayağı kapsamında SAP Extreme Sailing Team yarışı üçüncü olarak tamamladı.

2015 Extreme Sailing Series’in Resmi Teknoloji Partneri ve SAP Extreme Sailing Team’in sponsoru SAP, Extreme Sailing Series’in dokuzuncu yılında sunduğu yenilikçi teknolojilerle yelken yarışlarında rüzgar ölçümünü yeni bir boyuta taşıdı. Turnuvanın 2 – 4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen İstanbul ayağı kapsamında SAP Extreme Sailing Team yarışı üçüncü olarak tamamladı. Birinci The Wave, Muscat takımı olurken, ikinciliği ise Oman Air (OMA) takımı göğüsledi. SAP Extreme Sailing Takımı, SAP HANA sistemi sayesinde takımın performansını üst sıralara taşırken, SAP teknolojisi yarış boyunca sporcuların ve medyanın çok önemli bir konuyu daha iyi anlamasını da sağladı: Rüzgar

Yelken dünyasında teknolojik dönüşüm

SAP HANA kullanılarak elde edilen analitikler, üç boyutlu yarış görüntüleme araçları ve yarış komitesi aplikasyonu ile anlık veri analizi ve öngörü sağladı. Yelkencilik dünyasını teknolojiyle değiştiren uygulama, takımların performanslarını geliştirmelerini ve bu sporun tutkunlarının daha önce yaşamadığı bir deneyime tanık olmalarına olanak verdi. SAP ile bu yıl artık rüzgarın durumuna göre en uygun rotalar, rota verileri gibi bilgiler de gerçek zamanlı olarak ekrana yansıtılarak yelkencilerin stratejilerini daha iyi analiz etmeleri ve olası eksiklikleri öngörmeleri sağlandı.

Detaylı istatistikler canlı olarak analiz edilerek takımlarla ve seyircilerle anlık olarak paylaşılan etkinlikte, Extreme Sailing Series’e özel olarak katamaranın boyu, katedilen mesafe, ortalama hız, rüzgara göre aldığı açı, rüzgarın aldığı yöne göre sağladığı avantaj gibi bilgiler gerçek zamanlı olarak incelendi. Yarış alanındaki ekranlardan, yarıştan önce kalan süreyi, yelkenlilerin start finiş alanına olan uzaklığını ve çıkış hızını anlık olarak gösterebildi.

SAP’nin 2015 yarışlarına kazandırdığı en büyük yeniliklerden biri de her bir rotada çeşitli noktalara yerleştirilen rüzgar dubaları oldu. Bu dubalar farklı noktalarda rüzgarı ölçerek yelkencilerin kullanabileceği verilerin kalitesini ve miktarını arttırdı. Daha önceki sezonlarda panoda yarışın başlamasına kalan süre, başlama çizgisine olan mesafe, çizginin geçildiği pozisyon gibi istatistikler yer alıyordu.

Extreme Sailing Series Proje Direktörü Andy Tourell, SAP’nin yarışlara sağladığı katkıyı şöyle özetliyor: “SAP’nin Resmi Teknoloji Partnerimiz olması sayesinde, yelken dünyasında inovasyon gerçekleştirerek ön sıralarda olmamızı sağladı. Yarış hakkında daha fazla bilgi edinmek üzere kullanılacak olan rüzgar dubaları ve daha da geliştirilmiş canlı lider panosuyla, yelkenciler, yorumcular ve medya daha önce benzeri görülmemiş bir yarış deneyimi yaşadı.”

SAP Genel Müdürü Zeynep Keskin, konuyla ilgili şu sözleri kaydetti: “SAP Türkiye olarak SAP Extreme Sailing Team ile birlikte Extreme Sailing Series’i dokuzuncu kez İstanbul’da ağırlamaktan gurur duyduk. SAP, geliştirdiği yenilikçi teknolojiler ile yelken takımlarının performansını artırarak; spor analitikleri ve uygulamalar sayesinde izleyicilerin ve yayıncıların yarışı kıyıdan takibini kolaylaştırdı. Pek çok iş alanı gibi spor endüstrisinin de inovasyon ile daha da gelişeceğine inanıyoruz, bu doğrultuda SAP olarak spor analitiği çözümlerimizle farklı spor dallarında birçok takımla işbirliği yapıyoruz. Extreme Sailing Series aracılığı ile teknolojinin spora olan etkisini uluslararası bir etkinliğin İstanbul ayağında izlemek bizleri ayrıca çok mutlu etti ve gururlandırdı.”

SAP, 2015 Extreme Sailing Series yelken yarışlarında da SAP BusinessObjects Explorer yazılımı, SAP Crystal Reports ve SAP HANA platformu üzerinde çalışan analitik çözümlerini kullanmaya devam etti. Böylece önceki yarışlarda olduğu gibi, 2015 yarışlarında da teknelerden ve rota üzerindeki belirli noktalardan sensörler aracılığıyla toplanan veriler yarış sonrasında otomatik raporlara dönüştü.

Editör: TE Bilişim