Seferihisar, dünyanın en büyük yat yarışına aday 

İzmir'in Seferihisar ilçesi, dünyanın en büyük açık deniz yat yarışı olan ''Volva Ocean Race''nin bitiş ayağı için aday oldu. İlçe, Yunanistan ile yarışacak. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Volvo Ocaean Race'nin dünyanın en büyük açık deniz yat yarışları olduğunu, 2011'de yapılacak yarışta ilk kez okyanuslardan Akdeniz'e girilmesinin planlandığını söyledi. Soyer, yarışın bitiş ayağına ev sahipliği için Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Türkiye Yelken Federasyonu ve Seferihisar belediyesi olarak talepte bulunduklarını ve adaylığın ön kabul gördüğünü aktardı.

''Volvo Ocean Race''nin dünyanın en büyük açık deniz yarışı olduğunu belirten Soyer, ''Paris-Dakar Rallisi gibi, onun denizlerde olanı. Yatçılar, büyük fırtınalarla, dalgalarla mücadele edip çok uzun bir etabı tamamlıyor. Çok büyük fanları var. 8 ay sürüyor. İnsanlar bununla yatıp kalkıyor'' dedi. Yarışın ilk kez bitiş noktasının Türkiye ya da Yunanistan olacağını ifade eden Soyer, ''Biz bunu göğüslemek, ev sahipliği yapmak istiyoruz. Bu bile belki bölgemizin uluslararasılaşmasında çok önemli katkı sağlayacak'' diye konuştu. Bu ayın sonuna doğru Stokholm'de gerçekleştirilecek toplantıda bütün adayların belirlenmiş olacağını anlatan Soyer, ''Muhtemelen Yunanistan ile yarışacağız'' dedi.

Daha önce İzmir'in Expo'ya ev sahipliği yapması için mücadele eden Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu da, sadece Sığacık veya İzmir'in projesi değil. Bu bir Türkiye projesi, ulusal bir proje. Gerekirse Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğini almaya çalışacağız. Onları da sahiplendirebilirsek projeye, o zaman hak ettiğimiz noktaya doğru bir adım daha yaklaşmış olabiliriz. Bu belki Seferihisar Expo'su. Kazanamasak bile, adaylığı bile ciddi bir tanıtım demektir.''


VOLVO OCEAN RACE

''Round the World', yani ''dünyayı dolaş'' sloganıyla gerçekleştirilen yarış, dünyanın en ''büyük'', en ''prestijli'', en ''çetin'', en ''marka değerli'' ve en ''uzun soluklu'' yarışı olarak gösteriliyor. Dalgalarla yapılan bu uzun soluklu ''düello''nun temel felsefesi, çevre bilincini artırmak, doğal hayata dikkati çekmek, denizlerin insan yaşamı açısından önemini vurgulamak ve en kitlelere maceracılık ruhunu aşılamak olarak tanımlanıyor. İlki 1973-74'te gerçekleştirilen yarışın sonuncusu, 4 Ekim 2008'de İspanya'nın Alicante kentinden start almış, dünyanın etrafı turlanarak 10 etapta yaklaşık 39 bin deniz mili kat edilmiş ve Rusya'nın St. Petersburg Limanı'nda sona ermişti. 2005-2006 yarışında okyanusu aşan Ericsson teknesinin, 2008'deki yarış öncesi hazırlıklarını sürdürürken İstanbul'u ziyaret etmesi, büyük ilgi görmüştü.

 

Editör: TE Bilişim