En büyüklere yelkeni öğretti

İstanbul’un profesyonel yelken okulu İstanbul Sailing Academy, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de birer yelken okulu açarak yelkenciliği ülke geneline yaymayı planlıyor.

Düzenledikleri tekne gezintisinde, yeni projelerini basın mensuplarıyla paylaşan İstanbul Sailing Academy, yılda yaklaşık 900 bireysel ve 1200 kurumsal olarak yelken eğitimi veriyor. İstanbul Sailing Acamedy Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özbakır, yaklaşık 12 saatlik bir eğitim sonrasında herkesi denizle tanıştırıp yelkene başlattıklarını söyledi.

Yelken eğitimi alan deniz severlerin bu sporu uygulayacak alanlar bulamaması nedeniyle, çok yakında bir üyelik sistemi başlatacaklarını açıklayan Özbakır, “İnsanlara hem yelken yaptırmak hem de çok düşük bedellerle denize çıkarmak için bir üyelik sistemi geliştirdik. Bunu da çok yakında açıklayacağız. Bize üye olan herkes bizim teknelerimizle istedikleri saatlerde haftanın 7 günü denize çıkarak yelken sporunu eşleriyle dostlarıyla yapma imkanı bulacak” dedi

Ayrıca oluşturacakları başka bir sistemle öğrencilerin kendi teknelerini alıp İstanbul Sailing Academy'ye bırakmaları halinde, kendilerinin marina ve bakım masraflarını üstleneceklerini ifade eden Özbakır, “Tekne sahibi istediği zaman teknesini kullanabilecek, bunun dışındaki zamanlarda da tekneyi eğitim ve geziler için kullanılacağız ve karşılığında sahibine bir ödeme yapacağız” diye konuştu.

Üyelik sistemiyle 2010 yılı başında yaklaşık 10 teknenin filolarına katılacağını ifade eden İsmet Özbakır, “Şuanda üçü ileri eğitim teknesi olmak üzere 9 teknemiz var. Yeni gelenler de özel yapım tekneler olacak. Hem öğrencilerin kullanabilecekleri hem de gün boyu aileleriyle vakit geçirebilecekleri tekneler olacak. Altyapımızı da bu üyelik sistemine göre tekrar yapılandırıyoruz. Mesela İstanbul'da üye olan birisi Göcek'teki bir teknemizi alıp denize çıkabilecek. Ayrıca yelken yarışlarına katılmak isteyen insanlar için de yarış kursu açtık. Bu öğrencileri bazı yarışlara gözlemci olarak dahil ediyoruz. Bu öğrencileri ileride yarış ekiplerine profesyonel ekip olarak alacağız” açıklamasında bulundu.

MTV mevcut tekneleri kapsamıyor

MTV yerine uygulanmaya başlanacak olan harç sistemiyle ilgili sorumuz üzerine İsmet Özbakır “Ülkemizde 80 bin tekne gözüküyor, ama bunların sadece 16 bini kayıtlı. Geri kalanı yabancı bayrakla geziyorlar. Gönül ister ki bütün tekneler Türk bayraklı olsun.

Bunun için de hükümet gerekli önlemleri alacaktır. Çünkü çok ciddi bir vergi kaybı söz konusu. Vergiyi yüksek tutarak da bu tekneleri Türk bayraklı yapmanın imkanı gözükmüyor. Şu andaki mevcut ayarlama eskiden yabancı bayrak almış tekneleri içermiyor. Yeni alınacak teknelerde de sadece bir kalem vergide düşme var. Mesela ÖTV'de KDV'de hiçbir farklılık yok. Ama Bakanlar Kurulu kararı ile bundan sonra hareket edileceği yolunda bir karar alındı. Bakanlar Kurulu da bu konuda olumlu bir değişiklik yapacaktır diye ümit ediyorum. Mevcut değişiklikle insanlara Türk bayrağını cazip hale getiremiyoruz. Olumlu değişiklerden sonra bütün teknelerin Türk bayrağı taşır hale gelmesini istiyoruz” yorumunda bulundu.

Yelkeni Van Gölü’ne götüreceğiz

Yönetim Kurulu Üyesi Semih Yalman da, Türkiye'nin kıta Avrupa'sının en uzun sahil şeridine sahip ülke olmasına karşın yelken sporuna katılımın yeterli olmadığını söyledi. “Misyonumuz, yelken sporuyla ve denizle Türkiye'deki kitleleri tanıştırmak” diyen Yalman, şunları kaydetti:

 “Aslında bu spor zannedildiği kadar pahalı bir spor değil. Saati 20 liraya yapılabilecek bir spor. Bizim misyonumuzu icra edebilmemiz için yaygınlaşmamız gerekiyor. Bu amaçla 2012 senesine kadar Akdeniz, Karadeniz ve Ege'de birer yelken okulu açıp yelken okulu sayımızı çoğaltmak istiyoruz. Van Gölü'nde de bir okul açacağız ve Doğu'ya da bu sporu taşıyacağız. Ben eminim ki Türkiye'de olimpiyatlara kadar gidebilecek nitelikte birçok sporcuyu yelken dalında yetiştirebiliriz.”

Editör: TE Bilişim