Dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen'den yeni rekor

Dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen, buzul döneminden kalıntılar taşıyan ve dünyanın en özel yerlerinden biri olan Gilindire Mağarası’ndaki dalışında 100 metre su altından giderek yeni bir dünya rekoruna imza attı!

Mağarada, “Paletsiz Kategori”de gerçekleştirdiği dalışıyla Ercümen, kadınlar dünya rekoru olan 90 metre sınırını aşarak Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na girdi. Milli sporcu bu kez zaferini, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na ve bayrak uğruna canını ortaya koyan Mehmetçiklere armağan etti.

Spor Toto Spor Kulübü sporcusu Şahika Ercümen, 28 Ekim Pazartesi günü, mağarada kadınlar paletsiz dünya rekoru olan 90 metre sınırını aşarak dünyada ilk kez bir mağarada, tek nefeste, 2 dakika 5 saniyede su altında 100 metre yatay gitti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle gerçekleşen rekor dalışı için Ercümen, buzul döneminden kalıntılar taşıyan, dünyanın en özel yerlerinden birini, Gilindire Mağarası’ı tercih etti. Milli sporcu, heyecanlı ve zor bir hazırlık süreci geçirdiğini ancak bu sürecin sonunda ülkemize dünya rekorunu getirdiği, bu rekoruyla Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na girdiği için çok mutlu ve gururlu olduğunu belirtti. Dalışın ardından gerçekleşen törende Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, Şahika Ercümen'e günün anısına hediyelerini takdim etti.

Şahika Ercümen, rekor denemesine hazırlık sürecini; “Bu rekoru kırabilmek benim için yıllardır hayal gibiydi. Mağarada bu dalışı organize etmek çok zordu. Hava çok nemli olduğu için oksijen oranı düşüktü ve benim gibi bir astım hastası için böyle bir ortamda nefes almak kolay değildi. Dalış yapabilmek için yerin metrelerce altına, 555 basamakla inip kayaların arasından göle ulaşıyorduk. Mağaranın suyunun oldukça soğuk oluşu, performansı etkiliyordu. Normalde yaptığım derecelerden çok daha az bir mesafe yapabildim ama bu, dünya rekorunu kırmama yetti” ifadeleriyle anlattı. Milli sporcu sözlerini, dünya rekoruna destekleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’a, Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na, Çukurova Kalkınma Ajansı’na, ana sponsoru Vestel’e, Rönesans Holding’e, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ne, diğer sponsorları THY, Levi’s®, DEVA Holding’e, ekibine ve kendisini destekleyen herkese teşekkür ederek tamamladı.

GİLİNDİRE MAĞARASI HAKKINDA

Gilindire veya Aynalıgöl Mağarası, Mersin’e bağlı Aydıncık ilçesindedir. Mağara, 1999 yılında hayvanlarını otlatan bir çobanın, çevrede gezen kirpiyi takip etmesiyle ortaya çıkarıldı. Toplam 555 m uzunluğu, 46 m derinliği olan mağara her türden damlataş oluşumları ile kaplıdır. Bir hidrolojik rejim değişikliğiyle, mağarada bulunan sarkıt-dikit gibi oluşumların, su altında kalarak, atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaşmıştır. Su altında kalan oluşumların, küresel iklim değişikliği öncesinde oluştuğu, bünyelerinde önceki Buzul Çağı'na ilişkin bütün hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tuttuğu anlaşıldı. Gilindire Mağarası, bu özellikleriyle

Editör: TE Bilişim