Yatlar Girne’de

Uluslararası Doğu Akdeniz Yat Rallisi’ne katılan yatlar dün sabah Girne’ye geldi.

Amatör denizcilerin aralarındaki dostluğu pekiştirmek, Doğu Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin kültürlerinin tanıtılması amacıyla geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl  20’nisi  düzenlenen Doğu Akdeniz Yat Rallisi’ne, 14 ülkeden 59 yat katılıyor.

Dün sabah saatlerinden itibaren Girne’ye gelmeye başlayan yatlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da Girne Delta Marina’ya demir attı.

24 Nisan’da İstanbul Ataköy Marina’dan start alan 59 yat, Girne’ye Alanya Limanı’nın geldi.

3 kıta, 6 ülke ve 24 ayrı limanı kapsayan 20'inci Doğu Akdeniz Yat Rallisi’ne, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda, Japonya, Türkiye, İsviçre, Belçika, İspanya, Kanada, Danimarka ve Güney Afrika’dan toplam 166 deniz tutkunu katılıyor. 

Ralli kapsamında Girne Delta Marina’ya ilk ulaşan Mashona adlı tekne oldu.

Teknelerin Girne Delta  Marina’ya ulaşmasının ardından yatçılara çiçek ve ülkeyi tanıtıcı broşürlerin yer aldığı çantalar dağıtıldı.

Yatçıların ülkeye girişleri sırasında, Sağlık Bakanlığı’na bağlı temel Sağlık hizmetleri personeli de, yatların  karantina kontrollerini gerçekleştirdi.

Son günlerde  dünyanın gündemine oturan domuz gribine karşı önlem olarak da, şikayeti olan yatçılara muayene yapıldı.

Gülden Plümer Küçük

BRT muhabirine organizasyon hakkında bilgi veren Doğu Akdeniz Yat Rallisi KKTC Organizasyon Komitesi Üyesi Gülden Plümer Küçük, 20 yıldır devam eden rallinin, ülkenin ev sahipliği yaptığı az sayıda uluslararası organizasyondan biri olduğunu belirtti.

Küçük, yat rallisi için hazırlanan uluslararası broşürlerde  KKTC ismi ve bayrağının 20 yıldır yer aldığına vurgu yaptı.

Organizasyonun ilk yıllarında  ralliye katılarak ülkeyi ziyaret eden  yatçıların, Güney Kıbrıs'a gittiklerinde tutuklandığını da anımsatan Plümer Küçük, ralli kapsamında Türkiye, KKTC, Suriye, Lübnan, Mısır ve İsrail’i ziyaret eden yatçıların barış mesajı verdiğini söyledi.

Küçük, mevcut yatların tarihi Girne Limanı’nı boşaltmaması nedeniyle konuk yatların, ülkenin sembolü olan tarihi limana demirleyememesini de eleştirdi. Bunun ülke tanıtımı ve organizasyonu için çok büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Küçük, bu üzücü olayın bir daha yaşanmaması için yetkilileri önlem almaya davet etti.

20’inci Uluslararası Doğu Akdeniz Yat Rallisine katılan yatlar, 26 Mayıs Salı günü Girne’den ayrılacaklar.

Editör: TE Bilişim