Derinlere Saygı Dalışı Topluluğu ilk etkinliğini 19 Mayıs’ta yapacak

Ülkemizin derinlerde unutulan değerlerini hatırlatmak amacıyla kurulan Derinlere Saygı Dalışı Topluluğu, ilk etkinliğini 19 Mayıs’ta Kadıköy’de yapmayı planlıyor.

Dünyanın en zengin sualtı tarihi mirasına sahip ülkemizin derinlerde unutulan değerlerini hatırlatmak amacıyla kurulan Derinlere Saygı Dalışı Topluluğu, 2017 yılına yeni bir yönetim ve anlayışla başladı. Yıl boyunca belirledikleri özel günlerde, savaşlarda ya da gemi kazalarında kaybettiğimiz şehitlerimiz ve cumhuriyetin temel kazanımlarını hatırlatmak için bir araya gelen 106 kişilik grup ilk etkinliğini 19 Mayıs’ta Kadıköy’de yapmayı planlıyor.

Mesudiye dalışı ve Atatürk’ün gözleriyle isimlerini duyurdular

Binlerce kilometre kıyı şeridinin yanı sıra yüzlerce yıllar bir tarihe sahip olan ülkemizin denizlerde unutulan tarihini kamuoyuna hatırlatmak için kurulan Derinlere Saygı Dalışı Topluluğu, yeni etkinlik takvimini açıkladı. 

Mühendis, mimar, doktor, cerrah, emekli asker, avukat, profesyonel dalgıç gibi çok çeşitli mesleklerin yanı sıra üniversite öğrencilerinin katılımıyla 106 kişiye oluşan Derinlere Saygı Dalışı Topluluğu, yeni yönetimini de belirledi. Sualtı teknolojileri uzmanı ve dalış eğitmeni Metin Karadağ başkanlığında dalışlar yapmayı planlayan grup pek çok tarihi değeri hatırlatmayı amaçlarken sahip çıkılması için harekete geçilmesini amaçlıyor. 1914’te batan Mesudiye zırhlısını ve şehit olan 25 askeri hatırlatmak için 2014’te Çanakkale’de ilk dalışlarını yapan Derinlere Saygı Dalışı Topluluğu bu yıl 5 etkinlik planladı. Topluluk, İngiliz ressam Ned Pamphillon’un yaptığı Atatürk’ün Gözleri isimli yağlıboya tabloyu 10 Kasım 2015 de Maltepe Belediyesi’nin desteğiyle suyun altından çıkartarak dikkatleri üzerlerinde toplamıştı.

Karadağ: “Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapacağız” 

İlk etkinliklerini milli mücadelenin önemini vurgulamak için 19 Mayıs’ta Kadıköy’de gerçekleştirmeyi planladıklarını söyleyen Metin Karadağ, “ Amacımız suyun altında kaldığı için toplumun belleğinden silinen ama kurduğumuz cumhuriyetin ne denli zor kazanıldığını kanıtlayan gemilerde, denizaltılarda ki şehitlerimizi hatırlatmak. Tarih boyunca bir çok medeniyeti kucaklamış yurdumuzda yaşanan kanlı savaşlar sonucunda denizlerimize ve topraklarımıza emanet edilmiş olan diğer devletlerin evlatlarını da ortak etkinliklerle anmayı planlıyoruz. Ulu Önder Atatürk’ü, ilkelerini ve devrimlerini sadece özel günlerde değil her zaman bayrak edineceğiz. 19 Mayıs’ın ardından 5 Haziran Dünya Çevre Günü, 1915 de batan Barbaros zırhlısı, hastane gemimiz Halep vapuru, Kıbrıs Çıkartması ve merhum işadamı Mustafa Koç için de dalacağız. Denizlerimizle ve tarihimizle ilgili tüm sivil toplum kuruluşları ve kurumlarla işbirliği yapmayı planlıyoruz” dedi.

“Her geçen gün güçleniyoruz”

Topluluğun dalış amiri ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim üyesi Çetin Kedioğlu ise, “ Tarihimizi ve değerlerimizi hatırlatmak için yaptığımız dalışların kamuoyunda ses getirdiğini görmek bizi güçlendiriyor. Dalacak çok gemimiz ve hatırlatacak çok şehidimiz var” diye konuştu. 1996 yılında Kardak kayalıklarına Türk bayrağı diken Ali Türkşen ve pek çok emekli askerinde üye olduğu topluluk, derinleresaygidalisi.com ve sosyal medya üzerinden bir araya geliyor.

Editör: TE Bilişim