Kulaçlar Rotary heyecanıyla atıldı

Çanakkale Rotary Kulübü tarafından bu yıl 24.sü organize edilen ‘Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması’ bu yıl büyük çekişmeye sahne oldu. İlhamını Çanakkale Boğazı’nda yaşanmış bir antik çağ hikayesinden alan yarışma, 12 ayrı kategoride gerçekleşti.

Çanakkale Rotary Kulübü 2010 Çanakkale Boğazını Yüzme Yarışması Ödül töreninde konuşma yapan Çanakkale Rotary Kulübü 2010-2011 Dönem Başkanı Rtn. Ahmet Şekip Günay, Türk yüzücülerinin yanı sıra yarışmaya çeşitli ülkelerden gelerek katılan yüzücülere de teşekkür etti.  
 
Eceabat iskelesinden başlayan ve Çimenlik Kalesi’nde son bulan 3.5 millik parkurda yapılan yarışmaya, 16 ülkeden 201'i yabancı ve 260 Türk sporcu olmak üzere toplam 461 sporcu katıldı.

Yüzme yarışına katılan sporcular öğle saatlerinde feribot startın verileceği Eceabat ilçesine geçti. Yarışa başlamadan önce sporcular denizde üşümemek için vücutlarına vazelin sürerken, yetkililerde herhangi bir olayın yaşanmaması için Çanakkale Boğazı’nda gerekli önlemleri aldı. Tüm hazırlıkların tamamlanmasıyla 24 yıldır devam eden yüzme yarışının startı verildi.

Startın verilmesiyle sporcular kendilerini boğazın serin sularına bırakırken, 470 sporcu en kısa zamanda Çimenlik Kalesi’ne ulaşmak için yoğun çaba sarf etti. Çanakkale Boğazı’nı yüzerek geçmeyi deneyen sporcular, akıntı ve rüzgarın etkisiyle zaman zaman zor anlar yaşadı. Bazı yarışmacılar, akıntının etkisiyle Çimenlik Kalesi’ne Sarıçay önlerine kadar sürüklendi. Boğazı geçmeyi başaramayan sporcular ise teknelere alındı.

Güvenlik açısından da Çanakkale Boğazı deniz trafiğine kapatıldı. Yarış sonunda finişe ilk varan sporcu, 39.46´lık derecesiyle Berkay Polat oldu. Yarışmaya Avustralya'dan katılan Jack Kingsley 44.35 dakikalık derecesi ile ikinci sırada yer aldı. James Ritchie de 47.42 dakikalık derecesiyle yarışmada üçüncülüğü elde etti. Engelliler kategorisinde ise İsmet Ayıklı birinci olurken, Berk Kamanlı ikinci, Ali Uzun ise üçüncü oldu.

Yüzme yarışını 57 dakikada bitiren belgesel yapımcısı Savaş Karakaş ise, artık denizlerde özgür olmayan yunuslar için yüzdüğünü dile getirdi.

Sporculara ödülleri verildi

Yarışmada kategorilerinde dereceye giren sporculara, madalya ve ödülleri, Çimenlik Kalesi´nde düzenlenen törenle verildi. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende bir konuşma yapan Çanakkale Rotary Kulübü Başkanı Ahmet Şekip Günay, Uludağ Premium 24. Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması’nın 24.’sünü gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarını belirterek;

“Yarışmamız ilk defa 1986 yılında yapılmıştır. Yarışmamız son derece sağlıklı ve güvenli geçmiştir. Çanakkale Boğazı yüzme yarışmasında 461 sporcu yüzmüştür. Bu sporculardan 201 kişisi yurtdışından katılan yüzücü, 260 kişisi de yurtiçinden katılan yüzücülerdir. Bu yüzücülerden 3 kişisi engelli yüzücülerdir. Yüzücülerimiz attıkları her kulaçta yarışmayı tamamlamanın ötesinde Hero ve Leandr efsanesini yüceltmekte ve sevginin muazzam gücünü hissettirmişlerdir. Yüzücülerimiz sadece Avrupa ve Asya yakasını bir araya getirmeyip, Çanakkale'de savaşmış ulusları, karşı karşıya değil, yan yana getirerek iyi bir kardeşlik örneği sergilemişlerdir. Sevgi yücelten, kardeşliği yükselten, dostluğu pekiştiren, yüzücülerimize ve bu değerlere hassasiyet gösteren yüz aklarımıza, sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

ROTARY Kulüp 2440 Bölge Federasyon Başkanı Yeşim Yöney ise Rotary Kulübü’nün önemine değinerek; “24 yıldır bu yarışın düzenlenmesi çok anlamlı. Rotary Kulübümüz çeyrek asırdır aralıksız bu muhteşem organizasyona imza atıyor” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi.


 

Editör: TE Bilişim