Üç tarafı Denizle çevrili Ülkemizde, Deniz Polisi Teşkilatı 1899 Yılında kurulmuş olup EGM tarafından gerekli desteği alamadığından dolayı yeni bir teşkilat  olan ve 1982 Yılında kurulan Sahil Güvenlik Komutanlığının gücüne ulaşamamıştır.08.08.1996 Tarihl

Üç tarafı Denizle çevrili Ülkemizde, Deniz Polisi Teşkilatı 1899 Yılında kurulmuş olup EGM tarafından gerekli desteği alamadığından dolayı yeni bir teşkilat  olan ve 1982 Yılında kurulan Sahil Güvenlik Komutanlığının gücüne ulaşamamıştır.

08.08.1996 Tarihli Deniz Polisinin Yetki ve Görevleri ile ilgili olan Yönetmelik güncelliğini yitirmiştir. Görev tanımı tam olarak belirtilmemektedir. Günümüz itibarı ile Deniz Polisi 1380 sayılı su ürünleri kanunu ile ilgili olarak görevleri Mülki Amirden aldığı Yetki Devri ile yapmaktayken, Tekneler üzerindeki evrak kontrollerini Adli Arama Önleme Yönetmeliğine göre yapmaktadır. Deniz Kirliliği ile ilgili ve EPDK kontrolleri ile ilgili bir görev üstlenilmemiştir. Yeni bir yönetmelikten ziyade verilen görevler PVSK yada Emniyet teşkilatı kanununda eklenmelidir.  EPDK kontrollerini Emniyette sadece Kaçakçılık şubeleri yapmaktadır. Emniyet ve EPDK arasında Ek bir protokol ile Marker Kontrolleri Sahil Güvenlik gibi Deniz Polisine de yaptırılabilir. Bu şekilde EPDK Deniz Polisine tekne alımı da yapabilecektir.

Sahil Güvenlik Komutanlığı sadece kendi işini yapmaktayken ve Denizi sahiplenirken Deniz Polisi Hudut Kapılarında pasaport işlerinin gölgesinde kalmıştır. Gemilerin Gemi Adamı ile donatılmasına ilişkin yönergede belirtildiği üzere ‘’Resmi Kurumlara ait Resmi Hizmete Mahsus tam boyu 25 metreye kadar olan hizmet tekneleri en az GEMİCİ yeterlik’li Gemi Adamı veya Amatör Denizci yeterlilik belgesine sahip kişi ile donatılır’’ denmektedir. Deniz Polisine ait tekneleri GEMİ ADAMI personeli yada AMATÖR DENİZCİ belgesine sahip Harita ve Pusula okuyan, GPS ve Radar takibi yapabilen, denizde yardım isteyen birine hangi yönden yaklaşacağını bilen, diğer bir tekneye ustaca bordalayacak Teknik bilgi ve beceriye sahip, özel yetenekli mevzuat bilgisine hakim personel kullanmaktadır. Emniyet Hizmetleri Sınıfı Branşlı personel yönetmeliğine göre Yeni bir branş oluşturulması için Yürütülecek hizmet mevcut branşlar ve Genel Hizmet statüsünde yürütülmesinin olanaksız olması, mevzuat bilgisi, özel yetenek, teknik bilgi ve beceri gerektiren yeni bir branşın oluşturulmasına ihtiyaç duyulması halinde ilgili Daire başkanının teklifi ve Personel Daire Başkanlığının uygun görüşü ve Genel Müdürün onayı ile yeni bir branş oluşturulur demektedir. Bot Personelinin daha etkin ve verimli çalışması için SEYİR  (Seyir Polis Memuru, Seyir Emniyet Amiri vb.) yada GEMİCİ (Gemici Polis Memuru, Gemici Komiser Yrd.) branş oluşturulması teknik konular içine Teknik Lise yada Meslek Yüksek Okullarının Motor ve Elektronik bölümlerinden seçilecek olan personele ÇARKÇI (Çarkçı Polis Memuru, Çarkçı Komiser vb.) branş oluşturulması gerekmektedir.

Kıyafet Çevik Kuvvet görünüşünden kurtulmalı. Yunuslar ve Toplum Destekli Polis kıyafetleri gibi olmalı ancak siyahın üstüne fosforlu beyaz gibi bir renk olmalıdır. Bu üniformalara uygun tişört, Spor ayakkabı, yazın şort ve kışın Sahil Güvenlik personeline verilen su geçirmez yağmurluk ve mont olmalıdır.

Hizmet içi Eğitimlere ağırlık verilmeli, Bot Personeline Süratli Bot Kullanma kursu verilmeli. Can kurtarma, Yüzme, GPS cihazı kullanma, Harita ve koordinat hesaplama ile ilgili kurslar düzenlenmelidir. Liman Başkanlıkları ve İl Tarım, İl Çevre Müdürlükleri ile protokol yapılarak müşterek çalışmalar yapılmalıdır.

Deniz Polisi son yıllarda Kurbağa adamların başarılı çalışmaları ve İstanbul Deniz Polisinin Troller üzerindeki ağırlığı, kaçakçılık olaylarına müdahaleleri ve Antalya Deniz Polisinin falezlerdeki kurtarma operasyonları ile ön plana çıkmaktadır. Unutulmamalıdır ki Sigara ve Alkol başta olmak üzere Her türlü Kaçakçılık ile Göçmen Kaçakçılığı, Terör Örgütlerinin Kamplara eğitim için eleman göndermesi gibi olaylar Deniz Üzerinde meydana gelmektedir. 

Emniyet Genel Müdürlüğünde Koruma Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Deniz Polisi bu başkanlıktan ayrılmalı ve Denizcilik Daire Başkanlığı oluşturularak bu başkanlığa bağlanmalıdır.

Ayrıca 375 sayılı kanunda değişiklik yapıldı ve eşit işe eşit ücret dendi. Ama TSK kapsamı genişleterek Balıkadam ve Kurbağa adamlarla birlikte Gemilerde görevli diğer personel ibaresiyle personeline ek ödeme aldı. Madem eşit işe eşit ücret o zaman polis balık adamlarla birlikte Deniz Polisinde görev yapan kaptanlara da ek ödeme yapılsın.

-“UÇUŞ, PARAŞÜT, DENİZALTI, DALGIÇ VE KURBAĞA ADAM HİZMETLERİ TAZMİNAT KANUNU”NDAN YARARLANACAKLARIN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ-

Daha önce sadece Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup pilot, silah sistem operatörü uçuş ekibi personeli, paraşütçü, denizaltıcı, dalgıç ve kurbağa adamlar ile bunların adayları için geçerli olan “Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç Ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu” kapsamı genişletilerek içerisine “Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup pilot, silah sistem subayı, seyrüsefer subayı, taktik koordine subayı, uçuş ekibi personeli, görev ekibi personeli, paraşütçü, denizaltıcı, atmosferik dalış sistemi pilotu, dalgıç ve kurbağa adamlar ve bunların adayları ile hava ve deniz vasıtaları içinde bulunan veya görevlendirilen diğer personel”ini de aldı. [Değişebilir Kesme][Değişebilir Kesme]KHK kapsamında, jet pilot ve jet pilot adaylarına; uçuş hizmet yılı 15 yıl ve daha yukarı olanlar için kıstas aylığın yüzde 130’u, uçuş hizmet yılı 15 yıldan az olanlar için ise kıstas aylığın yüzde 116’sı; Pervaneli pilot ve pervaneli pilot adaylarına; uçuş hizmet yılı 15 yıl ve daha yukarı olanlar için kıstas aylığın yüzde 95’i, uçuş hizmet yılı 15 yıldan az olanlar için ise kıstas aylığın yüzde 83’ü; Silah sistem subayı ve silah sistem subayı adaylarına kıstas aylığın yüzde 100’ü; Seyrüsefer subayı ve seyrüsefer subayı adaylarına kıstas aylığın yüzde 73’ü; Taktik koordine subayı ve taktik koordine subayı adaylarına kıstas aylığın yüzde 73’ü; Uçuş ekibi subayları ile adaylarına kıstas aylığın yüzde 73’ü; Uçuş ekibi astsubayları ile adaylarına kıstas aylığın yüzde 71’i; Görev ekibi subayları ile adaylarına kıstas aylığın yüzde 71’i; Görev ekibi astsubayları ile adaylarına kıstas aylığın yüzde 70’i; Görev ekibi uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile adaylarına kıstas aylığın yüzde 69’u üzerinden bu Kanuna ek cetvelde hizmet yılları karşılığında gösterilen oranda aylık uçuş tazminatı ödenecek.