Uçak kanadının tramplen olarak kullanılmaması için yeni çözüm

 Büyükçekmece Belediyesi tarafından sahile yerleştirilen 69 yaşındaki 'C-47' tipi askeri nakliye uçağının kanadının, tramplen olarak kullanılmasının önüne geçmek için taşınmasından vazgeçildi. Uçağın yerinden oynatılması yerine denize 'mini çıkıntı' yapılması kararlaştırıldı.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün girişimleri üzerine Hava Kuvvetleri Komutanlığı, havacılık sevgisini halka yaymak ve havacılık meraklıları için yıllar önce hizmetten çıkardığı 1947 model C-47 Dakota nakliye uçağını hibe etti.

Büyükçekmece sahiline yerleştirilen, Kıbrıs Barış Harekatı'nda da kullanılan uçağın kabinine gelişmiş müzik sistemi, LCD ekran televizyon, masalar ve deri koltuklar yerleştirildi. Kokpitinde değişiklik yapılmayan, müze olarak hizmet vermesi hedeflenen uçakta gençler için ekranlarda tarihi anlatan konular yayınlandı ve müzikler çalındı.

Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün desteği ile ilçede faaliyete geçen Sportif Havacılık Kulübü Derneği ve Türk Hava Kurumu da çeşitli yaş gruplarına hitap edecek etkinlikler organize etti. Sahildeki bu uçağın denize yakın kanadı, yaz aylarında sahili dolduran bazı gençler ve çocuklar tarafından tramplen olarak kullanılmaya başlandı.

Uçağın üzerine çıkılmasını önlemek amacıyla merdiveni birkaç metre uzağa çekildi. Gençlerin uçağın üzerine çıkmak için tekerlek bölümünü kullandığı belirlenince bunlar da tel örgülerle çevrildi. Ancak, birbirlerinin üzerine tırmanan ve üçüncü arkadaşlarını yukarı çıkartan gençlerin kanattan atlayışlarının önüne yine de geçilemedi. Tehlikeli atlayışlar üzerine geçen yaz aylarında uçağın başka yere nakledilmesi benimsendi. Ancak bunun uçak için sorunlara yol açabileceği göz önüne alınarak bundan da vazgeçildi.

ÇARE: DENİZE MİNİ ÇIKINTI!

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, havacılık tutkusunun bir yansıması olarak ilçe sahilinde ve çeşitli yerlerinde Phantom gibi askeri uçakların bulunduğunu hatırlatırken sahildeki uçağın kanadının tramplen olarak kullanımını önlemek için alacakları tedbiri şöyle anlattı: “Sahildeki ‘Uçağın Chevrolet’i denilen C-47'yi o dönem Hava Harp Okulu Komutanı olan Orgeneral Bilgin Balanlı’dan almış, Subay Orduevi sahilinde konuşlandırmıştık. Altından binlerce insan geçer, önünde poz verir, fotoğraf çektirir. Kanadına çıkıp denize atlamaları tehlike arz ediyordu. Tüm çabalarımıza rağmen engelleyemedik. Uçağı deplase (yer değiştirme) etmek istedik. Ancak, çok önemli bir altyapısı var. Bunun yerine denize küçük bir çıkıntı yapmaya karar verdik. Uçağın kanadının bulunduğu bölgede denize İBB Sosyal Tesisi’nin çay verebileceği 25-30 metre karelik küçük bir çıkıntı yapıyoruz. Kanadından da atlamayı engellemiş olacağımız uçağı böylece kurtarmış olduk.”

HELİKOPTER PİLOTU BAŞKAN

Başkan Akgün, bir hobi olarak gördüğü havacılığı çok sevdiğini, helikopter uçurabildiğini anlatırken, “Ticari lisansı olan bir helikopter pilotu değilim. Ama helikopteri alıp gidebilen, eğitimini alıp uçuş yapan birisiyim. Havacılığa olan ilgim veya zevkimi uçakları çeşitli yerlere konuşlandırarak dile getirmeye çalıştık. Bu yıl THY ve diğer özel hava yollarından ıskartaya ayrılmış 310 Airbus gibi geniş gövdeli uçaklardan bir tanesini alıp ‘Büyükçekmece Skylife' ismini verdiğim bir kafeterya konusunda çalışmam devam ediyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim