Titanik'in kaşifi Robert Ballard'dan 'Gelibolu' belgeseli 

Titanik'in kaşifi Robert Ballard'dan 'Gelibolu' belgeseli  Titanik'in kaşifi Robert Ballard'dan 'Gelibolu' belgeseli

Titanik başta olmak üzere Bismarck, USS Yorktown gibi birçok tarihi gemi batığını bulan Amerikalı ünlü su altı araştırmacısı Robert Ballard, 1915'teki Çanakkale deniz savaşı sırasında Türk askerleri tarafından batırılan İngiliz gemilerini araştırdı. Ballard'ın çalışmaları, 25 Nisan Anzak gününde bir saatlik bir belgesel halinde The History Channel'da yayınlandı.

Ballard, Avustralyalı televizyon şirketi Foxtel'in finanse ettiği 'Gallipoli's Deep Secrets' (Gelibolu'nun Derin Sırları) adlı belgeselde, İngiliz ve Anzak askerleri için "neyin yanlış gittiği" sorusuna cevap aradı. ABD Deniz Araştırma Vakfı'nın Nautilius adlı gemisiyle Gelibolu açıklarında geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen 8 günlük araştırmalar, Avustralyalı ünlü aktör Colin Friels tarafından belgesel haline getirildi.

Belgeselde, Avustralya denizaltısı 'AE2' başta olmak üzere çok sayıda batığın su altındaki kalıntılarının daha önce yayınlanmamış görüntüleri yer alıyor. Avustralya basınına bilgi veren Ballard, "Gelibolu, sadece bir kara savaşı değildi. Yaptığımız çalışmalarla, insanlık tarihinin bazı parçaları hakkında yeniden konuşmak için fırsatımız var" dedi.

Atlas Okyanusu'nda 1912 yılında batan Titanik yolcu gemisinin bulunmasında kullanılan Nautilius isimli araştırma gemisi, ilk kez geçtiğimiz yaz Bodrum'a gelmişti. Robert Ballard, kendisine eşlik eden bilim adamı grubuyla Karadeniz ve İstanbul Boğazı'nın oluşumu üzerine yaptığı araştırmalarla da tanınıyor.

null

null

null

Editör: TE Bilişim