Türk Bayrağı neden yok ?

Süper lüks yatların direklerindeki yabancı bayrakların hakimiyeti devam ediyor. Peki neden ?

Hükümet, tekne ve yatlarda KDV'yi yüzde 1'e indirdi, ÖTV'yi de sıfırladı. Ancak, sanat dünyasından yatları olan Sertab Erener, Cem Yılmaz ve Beyazıt Öztürk gibi isimler vergi kolaylığına rağmen tekne ve yatlarına Türk bayrağı çekme konusunda ağırdan alıyor

Hükümetin tekne ve yatlarda gerçekleştirdiği vergi muafiyetinin ardından gözler sanat dünyasına ve işadamlarına çevrildi. Ünlülerin vergi kolaylığına karşın yabancı bayraklı yat ve teknelerine, Türk bayrağı çekme konusunda isteksiz oldukları ortaya çıktı. Hükümetin, sahibi Türk olan ancak yüksek oranlı vergiler nedeniyle yabancı bayrak çeken 3-4 bin dolayındaki yat ve tekneyi Türkiye'ye çekmek için yaptığı düzenleme uygulamaya girdi. Uygulama çerçevesinde 30 Kasım'a kadar olan dönemde, tekne ve yatlarda Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 1 indirildi, Özel Tüketim Vergisi de (ÖTV) yüzde 8'den sıfıra çekildi. Türkiye'nin önde gelen işadamları ve ünlü sanatçılarının, düzenleme kapsamında sahip oldukları tekne ve yatlara Türk bayrağı çekip çekmeyecekleri merak konusu olmayı sürdürüyor.

SANATÇILAR İSTEKSİZ

SABAH işadamı ve sanatçıların konuya yaklaşımına ilişkin olarak Ulaştırma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı'nın nabzını tuttu. Sertab Erener, Şahan Gökbakar, Cem Yılmaz ve Beyazıt Öztürk'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda ünlünün yat ve teknesi bulunuyor. Ancak sanatçıların yabancı bayraklı yatlarına Türk bayrağı çekme konusunda isteksiz oldukları belirtildi. Sanatçıların isteksizliği iki nedene bağlanıyor: -Sanatçılar, yat ya da tekne sahibi olarak kamuoyunun önüne çıkmak istemiyor. Bu konuda yapılacak haber, yorum ve değerlendirmelerden çekiniyor. Bunun 'şaşaa' gibi algılanmasından kaygı duyuyor. -Sanatçılar, yat ve tekneye Türk bayrağı çekilmesinin ardından Maliye Bakanlığı'nın vergi incelemesi başlatılabileceği düşüncesini taşıyor. Bu da rahatsızlık ve isteksizlik yaratıyor.

"SANATÇILAR ÖZENDİRİR"

Yetkililer, özellikle sanatçıların Türk bayrağı çekmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, "3 bin dolayında yabancı bayraklı yat veya teknenin Türk bayrağı çekmesini bekliyoruz. Sanatçıların bu girişimi diğerlerini de özendirir" diye konuşuyor.

İşadamlarından da bekleniyor

Yetkililer, başta Koç ve Sabancı aileleri olmak üzere Türkiye'nin önde gelen işadamlarının da yatlarının bulunduğunu vurgulayarak, vergi muafiyetinin ardından işadamlarının yatlarına, Türk bayrağı çekmelerini beklediklerini kaydetti. Sabancı ailesinden Yalçın Sabancı'nın bir yatının bulunduğunu anımsatan yetkililer, "İşadamlarımızın, yat ve teknelerine Türk bayrağı çekeceklerini umut ediyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim