MUĞLA (AA) - Marmaris Körfezi'nde gerçekleştirilen araştırmada, denizdeki canlıların en önemli oksijen kaynağı olan Poseidon çayırlarının son 30 yılda yaklaşık yüzde 40'ının yok olduğu belirlendi.

 Marmaris Belediyesince körfezdeki Poseidon deniz çayırlarının durumunun tespiti ve korunması için alınabilecek önlemlerin belirlenmesi amacıyla İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsüne araştırma yaptırıldı.

Enstitünün uzman ekibinin yaklaşık 7 ay süren çalışmasında 137 istasyonda yapılan 40 dalışta, foto kuadrat görüntüleri, oşinografik ölçümler, yandan taramalı sonar ve coğrafi bilgi sistemleri kullanıldı. 

-  "Erozyon ve teknelerin attığı çıpalar deniz çayırlarına zarar veriyor"

Araştırmanın tamamlanmasının ardından Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ve incelemelerde bulunan uzman ekip, Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda gazetecilere sonuç raporu hakkında bilgi verdi. 

Körfezin, turizm şehri Marmaris'in en önemli doğal zenginliği olduğunu belirten Acar, araştırma sonuçlarına göre erozyon ve teknelerin attığı çıpaların deniz çayırlarına zarar verdiğini vurguladı. 

Acar, erozyonu önlemek için derelerin önüne kum havuzları yapacaklarını, denize daha az çıpa bırakılmasını sağlamak için de yat limanı bölgesinde hayata geçirdikleri tonoz sistemini körfezin diğer yerlerine de koymayı planladıklarını bildirdi. 

- "Çayırların yüzde 40'ı kaybedildi"

 Araştırma ekibi sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek, deniz çayırlarının bulunduğu yerlerde serbest demirlemenin durdurulmasının gerektiğini söyledi. 

Özel yatlar ve turistik teknelerin Poseidon çayırı bulunan bölgelerde tonozlara bağlanması gerektiğinin altını çizen Yüksek, "Düzenli ve geniş kapsamlı izleme çalışmaları, Marmaris Körfezi’nde doğal hayatı tehdit eden etkenlere yönelik alınacak kararların bilimsel veriler ışığında yapılmasına katkı sağlayacak" dedi. 

Araştırmanın sonuç raporunda, Akdeniz Havzası’nın endemik bir deniz çayırı türü olan Poseidon çayırlarının, Uluslararası Doğa Koruma Birliğince tehdit altındaki türler statüsüne alındığı belirtildi.

Raporda, "denizlerin ormanı" olarak nitelenen bu önemli türün, Marmaris Körfezi’ndeki dağılımının son 30 yılda kısmen doğal nedenlerle de olsa çoğunlukla insan etkisiyle yaklaşık yüzde 40 oranında kaybedildiği  vurgulandı.

Raporda, körfezde 1,56 kilometre karelik alanda dağılım gösteren deniz çayırlarının korunması için risk haritası oluşturulduğu kaydedildi. 

Editör: TE Bilişim