Eski denizcilerin "gemide kadın uğursuzluktur" inanışı çoktan tedavülden kalkmış. Tekneler şimdi 'görevli kadınlarla' dolu. Hem karasularımızda hem de ilk kez açık denizlere yolculuk yapıp, Yunan Adaları'na gittiğimde 'duruma' rastlayınca art arda fotoğrafladım. Ege ve Akdeniz'de bayram turu atarken görüp "aşmışız" dedim içimden. "Gemide kadın uğursuzluk getirir!" derlerdi ya, tedavülden kalkmış artık bu inanış. Haller bu hal olalı muhtemelen çok olmuştur. Lakin bendeniz, deniz gezmeleri konusunda 'sonradan görmeyim'. Kim bilir kaç vakittir süren bu durum vaziyetini taze fark edişim bundandır.

SORDUM SORUŞTURDUM
Özel yatlar-botlar başta, tur yaptıran, çevre gezdiren, paraşütle uçuran, su kayakçısı çeken bir dolu iri ufak teknede kah dümende, kah küpeştede, telsiz mandallayan, çapa atan, halat voltalayan, usturmaça asan, yelken basan nice kadın gördüm. Sonrasında iş edindim, "Tekmil teknede kadın kısmı tekin değildir" batıl inancını birkaç kurt denizciye sordum.

SİREN SESİNE GİTMEK
Hani deniz araçlarında uğursuzluk yapardı kadın milleti?
Biri fazlaca ciddiye alıp uzun uzun anlattı işin evveliyatını: Ol rivayet ederler ki, şeytanların, iblislerin çok çekici buldukları kadınlara dadanmak için gemiye üşüşeceğinden korkarmış eskiler.

Demek o yüzden?
Mevzuun etimolojik kökenini karıştırırsak başka şeyler de çıkar.

Ne çıkar?
Sirenlerin, denizkızlarının sesi sandıkları fok uğultularını takip ederken kayalara bindirip parçalanan çok tekne varmış da derler. Belki de esas kaynak budur. Ben başka bir şey daha duydum az önce. Gemiyi kolladığına itikat edilen su perileri varmışmış. Bunlar bir nevi koruma kollama görevi yaparmış tayfalara. Eğer yolculuklara kızlar, kadınlar gelirse, hele de bunlar güzel kişilerse periler fena kıskanıp terk edermiş tekneyi. Peri masalı gibi ama inanç işte.

GEMİNİN CANI VAR MI?
O da olabilir tabii ama ben başka şeyden de şüphe ediyorum.

Nedir o?
Gemici milleti dünyanın her yerinde kullanılan jargon gereği gemisine "she" diye hitap eder. Kadın, kız anlamına, dişi bir objedir yani gemi dediğin.

Eeee?
Bir yandan da "her geminin canı vardır" diye hisseder bizim dünyanın insanları.

Bağla şu lafı ustam.
Hani yani "she", diğer hanımları kıskanır da dümen tutmaz, iyi yüzmez diye mi düşündüler artık ne?

TEKNEYİ BATIRAN NE?
Yolcu olmalarını bırak "gemi adamı" lafı bile tarihe karıştıracaklar yakında. Çarkçısı, dümencisi, yağcısı, çımacısı, kamarotu kadın olan dolu tekne gördüm 3-5 günlük seferimizde.
O bir şey mi? Kum kosterlerine, kuru yük gemilerine, tankerlere, şileplere hatta savaş gemilerine kaptanlık, süvarilik eden nice hatunlar var artık.

Bak aklıma ne takıldı.
Ne?

Madem o kadar uğursuz sayarlar, sefere onlarla çıkmazlar da, gemileri denize ilk indirdiklerinde neden hep kadınlar patlatırdı şampanyayı?
Ha ha haa!..

Neden güldün kaptan?
Bir Çin atasözü geldi aklıma da ona güldüm.

Söyle ben de bileyim...
"Tekneyi batıran da su, yüzdüren de su" ha ha haa!..

 

Editör: TE Bilişim