Antarktika'da okyanus derinliklerinde yeni canlı türleri keşfedildi

İngiliz araştırmacılar, Antarktika'da okyanusun derinliklerinde sıcak sıvı kaynakları civarında yedi kollu deniz yıldızı, açık renkli ahtapot ve kıskaçları ölçülemeyen büyük yengeç gibi değişik canlı türleri keşfetti.

PloS Biology dergisinin bu haftaki sayısında, söz konusu canlı türlerinin ilk kez 2010'da Güney Amerika'nın güney burnu ile Antarktika kıtası arasındaki bölgelerde denizaltı robotlarıyla yapılan incelemelerde bulunduğu belirtildi.

Okyanus altında yaklaşık 2 bin 500 metre derinlikteki bu karanlık bölgelerde, sıcaklığı 380 dereceyi aşabilen sıvı püskürten kaynaklar bulunuyor.

Keşfedilen türler arasında, denizşakayığının birçok türü, ahtapotlar ve canlı organizmalara veya kayalara tutunan midye türlerinin yer aldığı belirtildi.

Oxford Üniversitesi'nden araştırmacı Alex Rogers, bu kaynakların, dünyanın başka hiçbir bölgesinde rastlanmayan ve enerjilerini güneşten değil hidrojen sülfat gibi kimyasal elementlerden alan canlı türlerini barındırdığını belirtti.

Rogers, Antarktika civarındaki bu kaynaklarda yapılan ilk incelemenin, içinde şimdiye kadar bilinmeyen organizma topluluklarının geliştiği karanlık ve sıcak kayıp bir dünyayı ortaya çıkardığını kaydetti.

Okyanus dibindeki sıcak kaynaklar ilk kez, Pasifik'te Galapagos açıklarında 1977'de keşfedilmişti.
Editör: TE Bilişim