ÖĞRENCİLER VE GÖNÜLLÜ KATILIMCILAR ‘DENİZ’İ TEMİZLEDİLER…

Sığacık Limanı’nda gönüllü katılımcılar ve ilköğretim okulu öğrencileri bir araya geldi. Öğrenciler kıyı temizliği, dalgıçlar deniz dibi temizliği yaptı. Bilim İlaç Toplum Gönüllülerinin de katıldığı etkinlik, Güzelbahçe Piri Reis İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından sunulan müzik gösterisi ile sona erdi.

Çevre konusunda bireyleri aydınlatmak ve duyarlı hale getirmek amacı ile çalışmalarını sürdüren Deniz Temiz Derneği/TURMEPA, kamu yararına olan faaliyetlerini sürdürüyor.

Her sene deniz ve kıyı temizliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen ‘ICC-International Coastal Cleanup (Uluslararası Kıyı Temizliği Günü), DenizTemiz Derneği/TURMEPA İzmir Şubesi, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik ile kutlandı. Sığacık Limanı’nda düzenlenen etkinliğe ilçedeki okullardan yaklaşık 150 ilköğretim öğrencisi, öğretmenler, Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri ile İzmir ve Seferihisar’dan gönüllü dalgıçlar katıldı.

Gönüllüler ve öğrenciler tarafından yapılan kıyı temizliğinin yanı sıra dalgıçlar da dip temizliği yaptı. Kıyı temizliğinin ardından Güzelbahçe Piri Reis İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından sunulan müzik dinletisi ile bu seneki etkinlik son buldu. 

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, çevre konusuna duyarlı olduklarını, deniz temizliği ile ilgili eğitimlerin küçük yaşlarda verilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Soyer ayrıca, etkinliğe katılan tüm katılımcılara teşekkür etti.
DenizTemiz Derneği/TURMEPA İzmir Şubesi ve aynı zamanda Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Genel Sekreteri Halil Hatipoğlu, gerçekleştirilen etkinlikte gönüllülerin katılımının önemli olduğunu belirtti.

Hatipoğlu, “Denizleri ve kıyıları korumak, kirliliği önlemek için bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Asıl amacımız, denizlerin ve kıyıların kirletilmemesi mesajını vermek. TURMEPA olarak bizler gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla bu sevgiyi ve bilinci aşılamaya çalışıyoruz. Yararlı olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

 The Ocean Conservancy tarafından ilk defa 1986 yılında Amerika’da organize edilen ve artık tüm dünyada en geniş katılımlı gönüllü kıyı temizliği organizasyonuna dönüşen Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası’nın Türkiye’deki çalışmaları 2002 yılından bu yana Deniz Temiz Derneği/TURMEPA tarafından koordine ediliyor.

Uluslararası Kıyı ve Deniz Temizliği Günü, her yıl yarım milyona yakın gönüllüyü deniz, göl, nehir kenarlarındaki çöp ve yabancı maddeleri toplamak üzere birkaç saatliğine bir araya getiriyor. Bu faaliyet sırasında toplanan veriler deniz kirliliğini engellemek üzere planlar geliştirmek amacıyla kullanılıyor.

 

Editör: TE Bilişim