Mustafa Koç: Sığacık’ta az kalsın vurgun yiyordum

Ailece denizci olduklarını söyleyen Koç Holding Yönetim Kurulu başkanı Mustafa Koç,1998 yılında Sığacık’ta Ayhan Sicimoğlu ile dalış yaparken yaptığı bir dikkatsizlik sonucu ölümden döndüğünü söyledi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç tam bir deniz tutkunu. 35 yıldır dalıyor. İyi bir dalgıç olmanın yanı sıra sualtı fotoğrafçılığı da yapıyor. Mustafa Koç önceki gün Urla’da ‘Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeoloji Merkezi’ni açtı. Vehbi Koç Vakfı, TİNA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı, Urla Belediyesi ile Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik ve Uygulama Merkezi’nin (ANKÜSAM) işbirliğiyle hayata geçen merkez, M.Ö 7 bin yılına kadar uzanan tarihe sahip Liman Tepe’de kara ve su altı kazıları yürütüyor.

Sığacık’ta az kalsın vurgun yiyordum

Hürriyet'in haberine göre, ailece denizci olduklarını hatırlatan Koç, Türkiye’de en çok Sığacık’taki batıktan etkilenmiş. Sığacık’ta 3-4 batık yan yana duruyor. Bu batıkların hemen yanında bir modern zamanlar batığı olan kuru yük gemisi var. Sığacık’ta Osmanlı dönemine ait İnayet Batığı da bulundu. Koç, “Sığacık değirmen taşları, anforaları, kuru yük gemisiyle milli park olmalı” görüşünde. Urla’daki merkezin açılışında Mustafa Koç’un dostları Ayhan Sicimoğlu ve Jeff Hakko da vardı. Koç, 1998 yılında Sığacık’ta Ayhan Sicimoğlu ile dalış yaparken yaptığı bir dikkatsizlik sonucu ölümden döndüğünü anlattı. Koç, tüpünü kontrol etmeden boş tüple 40 metre derinliğe inmiş. Ve havası kısa sürede bitmiş. Ayhan Sicimoğlu’nun havasını paylaşarak yavaş yavaş yukarı çıkarak vurgun yemekten kurtulmuş.

Koç, o günü anlatırken, “O sırada batığın içinde olsaydım vurgun yerdim. Dalışlarda asla yalnız olmamak şart. Allah korudu. Ben o günden sonra hep yedek havayla daldım” diye anlattı.

Kızlarım da dalıyor

Deniz tutkunu Koç, kızları Aylin ve Esra’yı da dalgıç yapmış. Kızlarını ilk tropik yerlerde daldırdığı için biraz pişman. Daldıklarında derinlere inmeden görsel bir şölenle karşılaşmaya alışılan kızlarının Ege’de dalamadıklarını söyledi. Koç’un bileğinin üstünde balık şeklinde EMAC yazıyor. Esra, Mustafa, Aylin ve Caroline’nin baş harflerinden oluşan dövmeyi büyük kızı tasarlamış. Diğer kolunda da mercan rengi bir balık var Koç’un.

Dalmak benim için meditasyon

Koç, Ege’de sık sık dalıyor, yılda 2-3 kere de dalmak için seyahate çıkıyor. Mısır, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Maldivler de dalmaya gidiyor. 2000’e yakın dalış yaptığını söylerken, “Üç boyutlu bir dünya orası. Dalmak benim için resmen meditasyon gibi. Oradaki dinginlik, huzur ve deniz canlıları çok etkileyici. Dalmayınca özlediğim oluyor” diyor.

Koç, bir su altı fotoğraf sergisi veya kitap hazırlamayı da planlıyor

Editör: TE Bilişim