‘Kybele’ gemisinin Marsilya yolculuğu başlıyor

 360 DERECE Tarih Araştırmaları Derneği tarafından hazırlanan ‘İzmir-Foça Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi’ kapsamında Foça'dan Marsilya'ya gidecek olan ve 2 bin 400 yıl önceki arkeolojik verilere dayanılarak yeniden inşa edilen ‘Kybele Gemisi’ ilk yolculuğunu Urla-İzmir arasında yaptı.

Foça'dan 2 Mayıs'ta başlayacak yolculuk öncesi inşa edildiği Urla’dan İzmir Pasaport İskelesi yanına getirilerek halka tanıtılan gemi hakkında bilgi veren 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Koordinasyon Şefi ve Gemi Kaptanı Arkeolog Osman Erkurt, Kybele’nin M.Ö 600'lü yıllara ait savaş gemisinin aynısı olduğunu ve antik çağ koşullarına göre 1.5 yılda tamamlandığını belirterek, “Herşey eski zamanlardaki gibi olacak. Yolculuk boyunca bir motoryat tekneye refakat edecek. Riskli bir yolculuk olacak ancak gemiye bir hasar vermeden 1 Temmuz günü Marsilya’da olmak istiyoruz” diye konuştu.

GEZİ

Türk ve Fransız Dış İşleri Bakanlıkları himaseyinde Fransa'da düzenlenen ‘2009 Türkiye Yılı’ etkinliklerinin en önemli projesi ünvanını alan  ‘İzmir- Foça- Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi’ kapsamında Kybele Gemisi'nin yolculuğu 2 Mayıs günü Foça'dan başlayacak. Kybele, Phokaialılar'ın Antik Çağ'da izledikleri rotayı takip ederek onlar tarafından kurulan ve bugünkü adları Velia, Alaia, Nice ve Antibes olan limanlara uğrayacak. 1 Temmuz günü Marsilya'da olması planlanan 19 metre uzunluğundaki gemide 20 kürekçi ile 5 yelkenciden oluşan mürettebat bulunacak. Yolculuk tamamen kürekler ve yelken ile yapılacak. Kybele Gemisi'nin Marsilya'ya gitmesinin ardından İzmir Kayığı da bu kente götürülecek ve bu iki deniz taşıtı, Fransa su yolları üzerinde bulunan Fos Arles Avignon, Valance, Vienne, Lyon, Villefrance, Macon, Chalon, Balloy şehirlerinden geçerek Paris'e gidecek. İzmir Kayığı'nın Fransa'ya hediye edilmesinin ardından Kybele Gemisi, Tuna Nehri'ni geçerek Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden İstanbul'a dönerek.

‘İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’ etkinliklerine katılacak.

Editör: TE Bilişim