Türk karasularında avlanırken ağlarına el konulan Yunanlı Kostas’ın, açık arttırma ile satılan mallarını aralarında para toplayarak satın alan Çeşmeli Balıkçılar, Sakız’a götürdükleri ağları iade etti. Göz yaşartan olayın altından 17 yıllık dostluk çıktı.
Geçtiğimiz günlerde Çeşme’de yaşanan bir olay devletler arasında uzun yıllar devam eden  krizlere karşın Türk-Yunan halkları arasındaki dostluk köprüsünü gözler önüne serdi. Türk karasularında el konulan Yunan Balıkçı Kostas’ın ağları, Çeşmeli Balıkçılar tarafından açık arttırmada satın alınıp Sakız’da sahibine iade edildi. İki ülke insanı arasındaki yardımlaşmayı gözler önüne seren olayın altından 17 yıl önce başlayan dostluk hikayesi çıktı.
İki ülke Adalar, Kardak Kayalığı, kıta sahanlığı, savaş uçaklarının sıklıkla yaşadığı ‘it dalaşı’ gibi olaylarla zaman zaman savaşın eşiğine gelse de insanların devletler arasındaki krizlere rağmen nasıl dost olabildiğini ortaya koyan örnek, Çeşme’nin Çiftlik Mahallesi’nden başlayıp tam karşıdaki Sakız Adası’nda yaşandı.

Balıkçı Şakir Akdağ, yaşadıklarını Egedesonsoz.com yazarı Gönül Soyoğul'a anlattı.

 
TÜRK KARASULARINDA EL KONULDU
İki ülke balıkçılarının devletler arasındaki krizleri gölgede bırakan dostluğu, Türk karasularına ağ atan Yunan Balıkçı Kostas Karaburniotis’in ağlarına Türk Sahil Güvenliği’nce el konmasıyla başladı. Haziran ayında meydana gelen olay iki ülke insanının aslında nasıl da dost olabildiğini ortaya koymaya yetti. Yasaya göre denizde el konulan yabancı uyruklu her türlü eşyanın Mal Müdürlüğü’nce açık arttırma ile satılması gerekiyordu. Çeşme Çiftlikköy Balıkçılar Kooperatifi Üyeleri, komşularının ağları için hemen harekete geçti. Ağlar 11 Aralık’ta ihaleyle satışa çıkarıldı. Çeşmeli Şakir Akdağ öncülüğünde bir grup balıkçı ilçe kaymakamı ile temasa geçerek örnek dostluk için ilk adımı attı.
KOSTAS'A İADE EDİLDİ
Mal Müdürlüğü’nün 900 TL’den açık arttırmaya çıkardığı balık ağları için hiçbir Çeşmeli balıkçının teklif vermemesini sağlayan Balıkçı Şakir ve arkadaşları, ücretini ceplerinden ödeyerek Kostas Karaburniotis’in ağlarını satın aldı. Kostas’a göre fiyatı en az 1500 Euro alan ağlar,  Şakir Akdağ öncülüğündeki Çiflikköy Balıkçılar Kooperatifi üyelerince satın alınıp Sakız Adası’ndaki sahibine götürüldü.  Bu süreçte Sahil Güvenlik Komutanlığı, Çeşme Kaymakamlığı, ağların ulaşımını sağlayan Ertürk adlı yolcu gemisinin işletmecilerinin de desteğini alan Çeşmeli Balıkçı Şakir Akdağ, iki ülke insanı arasındaki insani dostluk köprüsüne dair yaşadıklarını www.egedesonsoz.com’a anlattı.

 
17 YIL ÖNCESİNE DAYANAN DOSTLUK
Şakir Akdağ’ın anlattıklarıyla iyice gün yüzüne çıkan olayın aslında uzun yıllar önce benzer bir olayla atılmış dostluk köprüsünün gereği olduğu ortaya çıktı.
1992’de Yunan karasularına geçen 4 Çeşmeli Balıkçı’nın teknelerine el konulup tutuklanmasıyla başlayan krizin tatlıya bağlanmasında, Sakızlı Balıkçıların gösterdiği özveriyi anlatan Şakir Akdağ, “Çiftlikköy Kooperatifi’nden 4 arkadaşımız Yunan sularında yakalandı. Teknelerine, ağlarına el konuldu. Arkadaşlarımız tutuklandı. Sakızlı Balıkçılar adeta ayağa kalktı. Türk Sahil güvenliğince el konulan ağlarını geri götürdüğümüz Kostas’ın akrabaları arkadaşlarımızın teknelerine 1 ay boyunca bakmakla kalmadı, tutuklu bulundukları hapishaneden çıkmaları için gereken kefalet ücretini kendi aralarında toplayıp ödediler. Teknelerini de hiçbir zarar görmeden serbest bırakılan arkadaşlarımıza geri verdiler. İşte bizleri yakınlaştıran dostluk süreci böyle başladı. Tam 17 yıl önce bize yapılan bu iyiliği hiç unutmadık.

 
Öte yandan 3-4 yıl önce kötü bir havada denize açılan balıkçı arkadaşımız Şakir Erkul denizde kayboldu. Teknesi Sakız Adası yakınlarında bulundu. Şakir arkadaşımızı bulmak için bizden daha çok onlar mücadele etti. Teknesine sahip çıktılar” dedi.
17 yıl önce kurulan dostluk köprüsünün gereği olarak Kostas’ın el konulan ağlarını açık arttırmadan alıp kendisine iade ettiklerini söyleyen Poyraz lakaplı Balıkçı Şakir Akdağ, “Her yıl ailece görüşürüz. Onlar bize gelirler, biz de onlara gideriz. 17 yıl önce bize yaptıkları iyilik, arkadaşlarımıza gösterdikleri yakınlık bizleri dost yapmaya yetti. Çoğunluğu Çeşme’den ayrılan Yunanlılar olan bu insanların yaptığı iyilikler, bizim yaptığımızın yanında hiç kalır” diye konuştu.
"BİZLERİN SORUNU YOK" 
Türkiye ve Yunanistan Devletleri arasındaki krizlerin iki ülke politikacıları tarafından maksatlı çıkarıldığını savunan Şakir Akdağ, “Tüm bu yaşadıklarımızdan sonra gördük ki iki ülke insanı arasında hiçbir sorun yok. Onlar en az bizim kadar misafirperver. Yapılan hiçbir iyiliği unutmazlar. Balıkçılık onlar için geçim kaynağı değildir, yılda birkaç ay yapılan geçici bir meslek gibidir. Bizler için de teknelerimiz ekmeğimizi çıkardığımız tek gelir kaynağımızdır. Çoğunlukla karasularını ihlal etmemize rağmen bize zorluk çıkarmazlar. Sahil güvenlikleri bile bizi gördüğünde geri çekilir. Onlar için tek sorun insan kaçakçılığı. Buradaki balıkçı arkadaşlarımız ekmek davasında olduklarından Yunan güçlerinin hoşgörüsüyle avlanmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Yunan Balıkçı Kostas’ın ağlarını satın alan Çiftlikköy Balıkçılar Kooperatifi üyeleri Hakan Akoğlu, ağları teslim eden Poyraz lakaplı Şakir Akdağ (ortada), Serkan Yurtaş, Ufuk Akdağ, Hakan ve Muzaffer Taşpınar örnek olayı www.egedesonsoz.com’a anlattı.
 
HERKES YARDIMCI OLDU
Kostas’ın Türk karasularına attığı ağların Çeşme’den bir Türk balıkçı tarafından ihbar edildiğini dile getiren Balıkçı Şakir Akdağ, “Olayı öğrendiğimizde hemen harekete geçtik. Ancak resmi işlemler yapılmıştı. İhaleyi bekledik. Kimsenin katılmaması için işbirliği yaptık. Fiyatı arttırmadan ağları alıp sahibine teslim ettik. Bu dostluk hareketimiz başta kaymakamımız olmak üzere sahil güvenlik komutanlığı, gümrük idaresi gibi tüm resmi kurumlardan da destek gördü. Çuvallara doldurduğumuz ağları Sakız’a götürüp Kostas’a teslim ettik. Törenle karşıladılar, misafir ettiler. Birlikte eğlendik. Geçmişte bize yaptıkları yardımlara karşılık verme fırsatı bulduğumuz için sevinçliyiz” dedi.

 

Editör: TE Bilişim