Kariyerini ağlara doladı, 2 yıldır 'Ma'sal aleminde
  
Ekranların en aranan isimlerinden biriyken her şeyi bir kenara bırakan Yeşim Büber, 'Ma' adlı tekneye yerleşti. İki yılı aşkın bir süredir denizden çıkmayan genç oyuncu, 'Bundan sonra kara yaşamına geçmek çok uzak geliyor. Beni de kara tutuyor' diyor

Barda', 'Kaybolan Yıllar', 'Yolda', 'Üç Kişilik Aşk', 'İnşaat' gibi yapımlarda rol alan Yeşim Büber, popülaritesinin zirvesindeyken sevgilisiyle 'Ma' isimli tekneye yerleşti. Ardından da aynı tekneyle 1 yıllık Akdeniz turuna çıktı. İşte 'Artık karada yaşamak çok uzak geliyor' diyen Büber'in yeni hayatı:

l Bir yıl boyunca hangi ülkelere gittiniz?

Bu bir Akdeniz gezisi oldu. Batı rotasını Akdeniz'in kuzeyinde tamamladık. Programda,  Yunanistan, Sicilya, İspanya'nın güney kıyıları, Fas, Tunus vardı. 

l Tekne yaşamına alışmakta zorluk çektiniz mi?

Teknemiz 'Ma' hayatımıza gireli neredeyse yedi yıl oluyor. Ama iki yıldan uzun süredir tamamen Ma'ya taşındık. Tekneye alışmak kolay oldu. Bir evdeki lüksler uzun zamandır hayatımızda yok. Örneğin; çamaşır ve bulaşık makinemiz yok, tatlı su depomuz sınırlı olduğu için çoğu şeyi deniz suyuyla hallediyoruz. Enerji ihtiyacımızı rüzgar ve güneşten elde ediyoruz.

l Beslenmenizi nasıl karşılıyorsunuz?

Beslenme açısından zorluk yaşamadık. Ama sert havalarda yemek yapmak mümkün olmuyor ve geçiştiriyoruz. 

l Teknede yaşamaya devam edecek misiniz? 

Bundan sonra kara yaşamına geçmek çok uzak geliyor. Kara yaşamının bağlayıcılığından uzak bu özgürlükten vazgeçmek istemiyorum. Kış ise sorun olmuyor. Bugüne kadar kış dönemlerinde limana bağlanarak ısıtıcı için gereken elektriği sağlıyorduk. Ama bu yıl mazotla çalışan bir ısıtma sistemi kurmayı düşünüyoruz.

l Sahip olduğunuz her şeyi bırakıp teknede yaşamak büyük bir cesaret istiyor. Oyunculukla ilgili kaybedeceğiniz bir şeyler olduğunu düşündünüz mü?
Uzun süre bir projede yer almamanın mesleki açıdan bazı riskler doğurma ihtimali var. Ama her an ölme ihtimali de çok yüksek. Dolayısıyla bu kararı vermek benim için zor olmadı. Ayrıca bir süre dinlenmenin bir oyuncu için zarardan çok faydaları oldugu kanısındayım

l Seçtiğiniz yaşam tarzı için feda ettiğiniz şeyler var mı?

Her yeni kararla birlikte bazı şeylerden vazgeçtiğimizi düşünüyorum. Teknede yaşamaya karar verdiğimde evet epey bir şeyden vazgeçmiş oldum. Ama feda ettiğimi hiç düşünmedim.

DENİZDEN UZAK OLAN BİZİ ANLAMAZ

Denizle ilişkisi olmayanlar haliyle teknede yaşayanların sadece denizde olduğunu ve balık yediğini düşünüyor. Oysa seyirler dışında ya bir iskeleye bağlı ya da koyda demirli oluyoruz. Herkes gibi yaşamsal ihtiyaçlarımızı karadan sağlıyoruz.

Cebelitarık'taki balinayı unutamıyorum

EN hoş deneyimleri sanırım en uzunu altı gün süren açık deniz seyirlerinde yaşadık. Tiran Denizi'nde bir martı yol boyunca bize eşlik etti. Hele yakamozlu bir gece seyrinde Ma'yla oynaşan yunus sürüsünün yarattığı parıltıları ve bir tanesine dokununca çıkardığı sesi unutamıyorum. Bir de Cebelitarık Boğazı'nda gördüğüm balinanın ihtişamını unutamam.

Editör: TE Bilişim