Büyükşehirlerde trafik adeta bir kâbustur, hele de bir yere yetişmek zorunda iseniz. Bu yüzden belediyeler sorunun çözümü için bütçelerinin neredeyse yarısını ulaşım projelerine ayırır. Kent içi ulaşımda yeni yeni projeler devreye alınarak araç yoğunluğu bir nebze olsun azaltılmaya çalışılıyor. Ağustos 2008'de hayata geçirilen ve İstanbulluların ulaşımını kolaylaştıran deniz taksi, büyükelçilerden bakanlara, futbolculardan sanatçılara kadar birçok ünlü ismi misafir ediyor. Bu ünlü isimler arasında kimler yok ki; Bülent-Oya Eczacıbaşı, Serdar Bilgili, Acun Ilıcalı, Ajda Pekkan, Mazhar Alanson, Beyazıt Öztürk, Kenan İmirzalıoğlu, Kıvanç Tatlıtuğ, Sertab Erener, Tülin Şahin, Vahe Kılıçarslan, Emre Belözoğlu, Daniel Güiza, Roberto Carlos.

Deniz ulaşımında yeni bir sayfa açan proje ile Adalar'dan Ortaköy'e, Ataköy'den Sarıyer'e vatandaşlar İstanbul'da 80 noktaya rahatlıkla ulaşıyor. TEKNOMAR Genel Müdürü Gürkan Çanga, "İstanbul Boğazı'nda yolcu taşıma işini Şehir Hatları kontrolünde sürdürüyoruz. Kasım 2010 ayı sonu itibarı ile merkezimize gelen çağrı sayısı yaklaşık 206 bin civarında. Bu çağrıların yaklaşık 91 bini taksi talebinde bulundu. TEKNOMAR olarak bu talebin 25 bininin yaklaşık yüzde 28'ini karşılayabildik ve 80 binin üzerinde yolcu taşıdık." diyor.

İlk etapta 6 tekne ile başlanan deniz taksi uygulamasında tekne sayısı bugün itibarıyla 15'e ulaştı. TEKNOMAR, 2011 yılında ilave 10 deniz taksi ile filoyu 25'e, 2012'nin ilk yarısında ise toplam 35 adede ulaştırmayı amaçlıyor. Deniz taksilerde açılış 25 TL, her deniz mili başına alınan ücret ise 15 TL. Deniz taksi hizmetinin vatandaşça pahalı zannedildiğini, hizmetin herkesin tercih edebileceği bir fiyatlama ile verildiğine değinen Çanga, "Sabahleyin Çengelköy'den 08.00'de Kabataş'a gitmek isteyenler, yaklaşık 70 TL'lik bir bedel ödemekte. Deniz taksiye 10 kişi binebilmekte. Çengelköy'den Kabataş'a 10-12 dakikada gidebilme alternatifini sunan başka bir ulaşım aracı bulunmamakta. Yani 10 dakikada kişi başına 7 TL'ye, gideceğiniz yere ulaşabilirsiniz." diye konuşuyor.

Projeye yoğun bir talep olduğunu belirten Çanga, deniz taksiyi yoğunlukla kullanan isimleri ise şu şekilde sıralıyor: "Birçok bakan, başta Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş olmak üzere diğer ilçe belediye başkanları, konsolos ve büyükelçiler, yabancı ülkelerin bakan ve üst düzey yöneticileri, Kenan Doğulu, Ozan Doğulu, Teoman, Nurseli İdiz, Okan Bayülgen, Nil Karaibrahimgil, Tülin Şahin, Sibel Can, Melis Birkan, Selin Şekerci, Ebru Akel, Azra Akın, Rober Hatemo, Yavuz Bingöl, Tuğba Özay, Perran Kutman, Çetin Tekindor, Erkan Güral, Galatasaray ve Beşiktaşlı futbolcuların birçoğu, Şenes Erzik, Fifty Cent, Adriana Lima, Monaco Prensi Albert ve Michel Platini."

'6 dakikada evdeyim'

Mazhar Alanson: Yıllardır merakla 'bizde neden deniz taksi kullanılmaz' diye düşünürdüm. Trafik tıkalıyken hızlı ve konforlu bir şekilde Yeniköy'den Beşiktaş'a neden ulaşamıyorum, diyordum. Şimdi genellikle konserlere ve görüşmelerime deniz taksi ile gidiyorum. Özellikle Adalar'da ve kıyı kenarlarındaki bölgelerdeki konserlerime gitmek için bu aracı kullanıyorum. Trafiğe takılmadan deniz taksi ile rahatlıkla istediğim yere gidebiliyorum.

Vahe Kılıçarslan: Kara trafiğini azaltmak için bence deniz trafiğine yapılan yatırımların ciddi oranda artırılması gerekiyor. Sarıyer'den Beşiktaş'a başlatılan deniz dolmuşu uygulaması da olumlu bir çalışma. Ben deniz taksiyi özellikle yaz aylarında sürekli Kınalıada-Bostancı arasında kullanıyorum. 6 dakikada evime rahatlıkla ulaşıyorum.

Editör: TE Bilişim