Deniz Ortasındaki Tekneye Sanal Servis

Best Marin firmasının sahibi Murat Öztürk: "Bir arıza anında normalde servise gitmek, ya da servisi ayağınıza çağırmak zorundasınız. O anlamda üretici 24 saat içerisinde servis verebiliyorsa o başarılıdır. 10 dakika içerisinde verebiliyorsa o çok daha farklı bir şeydir. Bu sistemle, dünyanın neresinde olursanız olun 10 dakika içerisinde servisinizi alabiliyorsunuz ki bu büyük bir yenilik, büyük bir gelişmedir."

Bir Türk firmasının geliştirdiği teknoloji, herhangi bir mekanik arıza anında, kıyıdan açıktaki teknenin servis noktasıyla bağlantı kurmasını ve böylelikle uzaktan motor arızasının tespit edilebilmesini mümkün kılıyor. İskandinav bir markanın ürettiği deniz motorlarına Türkiye'de servis hizmeti veren Best Marin firmasının sahibi Murat Öztürk, geliştirdikleri çözüme Uzaktan Diagnostik Sistemi(Engine Diagnostic System, EDS) adını verdiklerini ifade etti.

turk.internet.com: Teknoloji hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Murat Öztürk: Son zamanlarda, motorlu taşıtların arızaları yeni teknolojiler vasıtasıyla tamirhanelerde bir takım cihazlar kullanılarak tespit ediliyor. Teknelerdeyse, herhangi bir şekilde arıza olması durumunda teknenin bulunduğu yerden alınıp servise götürülmesi söz konusu değil. Geliştirdiğimiz sistemle, denizin ortasında yolda kalındığında, tekneden belli bir servis noktasına sinyal gidiyor. Servis, cep telefonu ya da bilgisayarı vasıtasıyla internete bağlanarak arıza tespiti yapabiliyor ve buna göre kaptanı yönlendirebiliyor.

turk.internet.com: Bu sistem ne kadar zamandan beri var?

Murat Öztürk: Daha yeni geliştirdiğimiz bir teknoloji. Ürünün satışa sunulması yaklaşık 1 ayı bulacak. Ürünü geliştirmek için 18 mühendis yaklaşık 7-8 ay süren bir çalışma gerçekleştirdi. Halihazırda, Kalamışta bulunan bir teknede bağlı bulunan bir cihaz üzerinden canlı demo gerçekleştiriyoruz.

turk.internet.com: Teknoloji, tekne sahiplerine başka ne gibi kolaylıklar getiriyor?

Murat Öztürk: GPRS teknolojisini kullanarak tekne içerisinde kablosuz internet yayını yapılabiliyor. Tekne sahibi uzak bir yerdeyse, web'den kameraya bağlanarak teknesini görebiliyor. Servis gibi teknenin periyodik bilgileri kendisine geliyor. Başka opsiyonel özellikler de var. GPS opsiyonuyla Google Maps ve benzeri harita programları üzerinde teknesinin nerede olduğunu online görebiliyor.

turk.internet.com: Bu hizmeti kullanıcılara nasıl sunmayı planlıyorsunuz?

Murat Öztürk: Biz, kuracağımız server üzerinden kullanıcılara hizmet vereceğiz. Belli bir mobil operatörle anlaşarak müşterilere hizmet sunmayı planlıyoruz. Sistemi tamamladık, yavaş yavaş o detaylara iniyoruz. Bu ürünü belli bir motor markasına göre yaptık. Şimdi hedefimiz diğer motor üreticileriyle de benzer çalışmalar gerçekleştirmek. Bu çerçevede bazı markalarla görüşüyoruz. Şu anda deniz araçlarına yönelik çalışıyoruz, ancak bir süre sonra kara taşıtlarına yönelik bir çalışma da başlatmayı planlıyoruz. Bir kaç yıl içerisinde ağır hizmet araçlarında kullanılabilecek bir ürün geliştirmeyi hedefliyoruz.

Editör: TE Bilişim