Deniz altında binlerce inci 

AP - KEY WEST - 17. yüzyıla ait bir İspanyol kalyonunun (İspanyollar tarafından kullanılan yelkenli ve kürekli bir çeşit savaş gemisi) enkazını arayan dalgıçlar, küçük bir kutu içinde binlerce inci buldu. Blue Water Ventures isimli dalgıçlık firması için çalışan ABD'li dalgıçlar, Key West'in 65 kilometre açıklarında, 5.5 metre derinlikte bulunan 9x14 santimetre ölçülerindeki kutuda 3'le 19 milimetre arasında değişen boyutlarda binlerce inciyle karşılaştı.
Kutunun içinde incilerin yanı sıra altın bir kalıp, sekiz altın zincir ve yüzlerce küçük eşya da bulundu. Dalgıç firmasına danışmanlık yapan arkeolog James Sinclair, incilerin çok eski olması ve durumlarından dolayı değerlerinin 1 milyon doların (yaklaşık 1.32 milyon YTL) üstünde olabileceğini söyledi.

Yaşamaları ilginç

Sinclair, incilerin kendilerini oluşturan istiridyenin içinden çıktıktan sonra genelde okyanus sularında yaşayamadığını, bu nadir görülen yaşama durumunun incilerin değerini artırdığını da vurguladı. İnciler, Key West'teki Mel Fisher Denizcilik Müzesi'nin içinde yer alan arkeoloji laboratuvarında temizlenip, muhafaza edilecek.

Kaynak: Radikal

Editör: TE Bilişim