Bünyesinde helikopter pisti, yüzme havuzu, sauna ve spor salonu bulunan 58 metre uzunluğundaki "Egeria" adlı yat denize indirildi. Lüks yatta her şey, uzaktan mobil cihazlarla kontrol edilebiliyor.

Egeria Yachts, Altunbaş ailesi tarafından hayata geçirilmiş bir marka. Teknelere olan tutkusunu üretime dönüştürmeye karar veren Rüştü Altunbaş, ürettiği ilk modeli 1984 yılında denize indirmiş. Oğlu Volkan Altunbaş ise 2004 yılında aile şirketini devralarak ‘Egeria’ markasına hayat veren kişi olmuş.

"Su perisi" anlamındaki Egeria adını taşıyan ve yapımı 5 yıl süren yat, "2012 Monaco Boat Show"da ülkemizi temsil edecek. Üzerine helikopter inebilen ve cep telefonuyla kumanda edilebilen Egeria, Balıkesir Bandırma'da Tatlısu Köyü mevkisindeki A.E. Tersanesi'nde 5 yıl süren çalışma sonunda tamamlandı. 58 metre uzunluğundaki, 10 metre genişliğindeki yat, Altunbaş Turizm tarafından üretildi. Egeria'nın denize indirilme töreninde konuşan Altunbaş Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Rüştü Altunbaş, "50 yıldır turizm sektöründeyim. Bu bizim imalatımız olan beşinci yatımız. 35 milyon euroya (77 milyon lira) yakın bir yatırım yaptım. Bu mega yat, turizmden harp sanayine kadar birçok alanda kullanılabilir" dedi. Egeria'nın, Türkiye'de en yüksek 'Kelvin Hughes' seyir cihazlarına sahip olduğunu belirten Altunbaş, "Bu yat bugün İngiltere donanmasının kullanmış olduğu en üst cihazlar ile donatıldı" diye konuştu. Bir master, bir VIP ve beş adet misafir kamarasının yanı sıra, yüzme havuzu, sauna ve spor salonu olan Egeria'nın, Türk bandrollü en büyük yat olduğunu belirten Altunbaş, Türklerin nasıl bir yat yaptığını göstermek için "Monaco Boat Show 2012"ye katılıp Egeria'yı sergileyeceklerini söyledi.

HELİKOPTER YASAĞI

Altunbaş'ın oğlu Volkan Altunbaş ise sahil güvenlik mevzuatındaki son değişiklik yüzünden Türkiye'de yatların üzerine helikopter inmesinin yasaklandığını ifade ederek "Lüks yatların ülkemize gelmesi özendirileceğine yasaklanıyor. Ciddi bir turizm kaybı yaşanır. Monaco'ya her yıl lüks yat sahipleri 2 milyar euro döviz bırakıyor. Çözüm bulunması gerekir" dedi.

IPHONE İLE YÖNETİLİYOR

Yat, Iphone cep telefonu ile kumanda edilebiliyor. Işıklandırma aygıtları swarovskiden yapıldı. 4 güverteli yatta ayrıca, bir Chris Craft tekne ve iki jet-ski yer alıyor. 100 metrekare büyüklüğünde bir de garajı bulunan yat, 2 bin 200 beygir gücünde 2 motor taşıyor. Otomasyon ile idare edilebilen yatın kamaraları, havalandırması, mutfaktaki fırını ve kameraları denetlenebiliyor.

Projesi ve dış tasarımı İstanbullu tasarım firması Alfamarine Design’a ait olan devasa boyutlardaki Egeria’nın inşası Egeria Yachts’ın Bandırma’daki tersanesinde halen devam ediyor. Satış brokerliği Mutlutur Yachting tarafından üstlenilen yatın 2012 Mayıs ayının sonunda denizi indirilmesi bekleniyor.

Üç güverteye sahip megayat Egeria’da büyük bir özenle tasarlanmış kişisel ve ortak kullanım alanları eksiksiz bir konfor sunma arzusunun birer yansıması olarak göze çarpıyor. Egeria’nın en dikkat çekici alanı ise hiç kuşkusuz güneşlenme ve dinlenme keyfinin eşsiz bir deneyime dönüştüğü geniş mi geniş flybridge’i. Farklı bölümlere ayrılan keyifli flybridge alanında, misafirlerinizin aynı anda çeşitli aktivitelerle meşgul olabileceği keyifli bir ortam yaratılmış. Baş tarafta 6 kişilik jakuzi/havuz, hemen yanında güneşlenme alanı ve kıç tarafta da üstü kapalı bar ve yemek alanı bulunuyor. Egeria’nın flybridge’inde ve tüm yaşam alanlarında son teknoloji ses ve görüntü sistemleri hazır bulunuyor.

Ayrıca, dinlenmek, dostlarınızla hoş vakit geçirmek, akşam yemeği yemek ya da davetler vermek için hem üst güvertede hem de ana güverte havuzluğunda birçok açık hava alternatifi söz konusu. Megayatın geniş kıç garajında tender ve deniz oyuncaklarınızı rahatlıkla sığdırarak denizde eğlenceye daha fazla yer açabilmeniz mümkün. Ayrıca garaj bölümünde 2 adet jet ski ile ChrisCraft Launch 20 model tender da halihazırda bulunduğunu hatırlatalım

Her türlü lüksü ve konforu sunan Egeria’nın iç tasarımı Altunbaş firmasına ait. İç mekanlarda açık renk ahşabın büyüsü, deri döşeme duvarlar, beyaz, krem, kahve ve siyah renklerle birleştirilerek modern ve minimalist bir doku elde edilmiş. Egeria’nın özellikle salonunda bulunan beyaz oturma grubu ve duvardan tavana uzanarak farklı bir kontrast oluşturan Swarovski aydınlatmalı siyah kaplama zemin bu alana sofistike bir hava katıyor. Yat sakinlerinin yemek ve büyük davetlere yönelik tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış tam donanımlı mutfakta ise Miele marka mutfak eşyaları tercih ediliyor.

12 kişiyi ağırlayabilen Egeria’da son derece lüks, ferah ve havadar 6 kamara bulunuyor. Megayatın yine modern ve sofistike bir stili yansıtan master süiti ana güvertenin baş kısmında konumlandırılmış. Bunun dışında yatta bir VIP kamara, 3 adet çift kişilik misafir kamarası ve 1 adet çift yataklı misafir kamarası bulunuyor. Egeria’da bununla birlikte yatta hizmet verecek 11 mürettebat için misafir alanlarından ayrı tutulmuş bir alan da mevcut.

Megayat Egeria’nın gövdesi ve üst binası tamamen çelik konstrüksiyon ve bununla birlikte yatın iç yapısında çelik profil üzerine ahşap kaplama tercih edilmiş. RINA klasmanına sahip, tam deplasman gövdeli Egeria, 2 adet 2158 beygir gücünde Mitsubishi dizel motorla donatılıyor. Yatın bütün navigasyon ekipmanlarında dünyaca ünlü Kelvin Hughes markası tercih edilmiş. Egeria mevcut konfigürasyonuyla 19 knot maksimum hıza erişiyor. 16 knot seyir hızı ise boyutlarına göre beklentileri fazlasıyla karşılar nitelikte. Megayatın yakıt kapasitesi 155 bin litre. Temiz su tankı ise 28 bin 760 litrelik. Egeria’nın ortalama 12 knot hızla menzili ise 5 bin deniz mili.

Teknik Özellikler:
Tam boy: 58 metre
Genişlik: 10 metre
Motor: 2 x 2158 HP Mitsubishi
Maksimum su çekimi: 2,4 metre
Maksimum hız: 19 knot
Seyir hızı: 16 knot
Menzil: 5000 deniz mili/12 knot
Fiyat: 30 milyon Euro

Editör: TE Bilişim