‘Balıkçıl’ yelkenlisi, Panama’ya ulaştı

Marmaris’teki Orhaniye Mahallesi’ndeki Martı Marina’dan ‘Eğitime Yelken Aç’ sloganıyla 21 Eylül’de, 14 metrelik ‘Balıkçıl’ isimli yelkenlisiyle yola çıkan denizci Mustafa Yurtbulmuş, partneri Elif Keskin ile birlikte Panama’ya ulaştı.

Geleceğin denizcilerini yetiştiren 48 yaşındaki Mustafa Yurtbulmuş, Orhaniye Mahallesi’ndeki Martı Marina’dan 20 Eylül 2014 tarihinde farklı denizler ve farklı yaşamlar keşfetme arzusuyla 3 yıl sürecek yolculuğa çıktı.

14 metrelik bir ‘Jeanneau Sun Odyssey 45’ tipi yelkenli olan Balıkçıl ile yapacağı ortalama 30 bin deniz mili yolculukta Yurbulmuş, 3 okyanus, 30 ülke, 38 liman ve yüzlerce adayı ziyaret edecek. Yurtbulmuş, yolculuğunda kendisine eşlik eden deniz tutkunu partneri Elif Keskin ile Panama’ya ulaştı. Dünya turunda kat edilen her mil için 1 SMS atılıp, bu sayede 350 bin liralık burs fonu oluşturularak Tohum Otizm Vakfı’na destek sağlanmasının da hedeflendiği dünya yolculuğunda Atlantik Okyanusu’nu geçen ikili, Pasifik Okyanusu için ise gün sayıyor.

Elif Keskin, yolculukları hakkında bilgi verdi. Son bir ayda Kolombiya ile Panama arasındaki etabı tamamladıklarını belirten Keskin, şöyle konuştu: “Muhteşem bir doğa eşliğinde, zor, maceralı bir deniz yolculuğu yaşıyoruz. Çoğu zaman dalga ve fırtınayla boğuşmak zorunda kalıyoruz. Bölgede uyuşturucu kaçakçılarının tekneleri cirit atıyor. Hatta Kolombiya’da Santa Marta’dayken kaldığımız koyda bizden birkaç gün önce bir tekne silahlı beş kişi tarafından tamamen soyulmuş. Bu biraz keyfimizi kaçırdı ama geri dönüş yok. Tehlikeli Venezuela- Kolombia- Panama arasından bölgeyi sorunsuz şekilde geçtik. Bu nedenle de keyfimiz yerine geldi. Son iki haftadır Panama San Blas Adaları’nda Kuna Yala denilen bölgede, yerlilerinin yaşadığı yerleri dolaştık. Buralarda zaman ve insanlar 200 yıl öncesinde kalmış gibi.”

“PANAMA KANALI ŞUBAT’IN 3’ÜNCÜ HAFTASI GEÇİLECEK”

Şu an Panama’nın Portobello Beldesi’nde olduklarını da anlatan Keskin, bundan sonraki rotaları hakkında şu bilgileri verdi: “Panama Kanalı’ndan ancak Şubat ayının üçüncü haftasında geçebileceğiz. Çünkü kanaldan transit geçiş izni alabilmek için Colon şehrinde teknenin ölçümleri gerçekleştirildi. Kanalı geçiş tarihine kadar o bölgede kalıp, çevrede yelken açıp, dolaşacağız. Panama Kanalı’ndan 2 yıldan sonra geçecek ilk Türk teknesi olmanın heyecanını yaşıyoruz. Kanal geçişinde tekneye yine katılımcı alacağız. Mart başında da Galapagos Adaları geçişi olacak. Şu ana kadar her şey planladığımız gibi gidiyor. Nisan ortasında Pasifik Okyanusu geçişi bitmiş olacak ve Markiz Adaları’na (Fransız Polenizyası) varmış olacağız. Devamında ise Pasifik Okyanusu’nda ada ada geçişlerle hedef Avustralya olacak. Böylece Ağustos ayının sonları gibi yolculuğumuzun ikinci etabı da sona erecek.”

Editör: TE Bilişim