Atatürk'ün yatı 'Savarona' Marmaris Körfezi'nde

Dünyadaki en büyük özel ve tarihi yatlardan biri olan Savanora'da ünlü bir misafirin bulunup bulunmadığı konusunda açıklama yapılmadı.

Marmaris- Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yatı olarak bilinen ''Savarona'', Marmaris Körfezi'ne demir attı. Armatör Kahraman Sadıkoğlu'nun işlettiği Savarona, sabah Marmaris Körfezi'ne giriş yaptıktan sonra yat limanının açığında demirledi. Vatandaşlar ve turistlerin ilgiyle izlediği yatta, ünlü bir misafirin bulunup bulunmadığı konusunda herhangi açıklama yapılmadı.
 

Savanora'nın özellikleri

Dünyadaki en büyük özel ve tarihi yatlardan biri olan Savarona, geniş güverteleri sayesinde konuklarına Türkiye'nin doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarını doyasıya izleme imkanı sunuyor. 136 metre boyundaki yat, 3 bin 600 metrekare açık ve 550 metrekarelik de güneşlenmeye elverişli alana sahip. Aynı anda 34 misafir ağırlayabilen Savarona'da, 36 ila 108 metrekare arasında değişen 17 süit bulunduğu ve 18 deniz mili sürat yapabildiği belirtildi.
 

Yatın ünlü konukları

Amerikalı William Francis Gibbs tarafından tasarlanan ve 1931 yılında Emily Roebling için 4 milyon dolara inşa edilen Savarona, 7 yıl boyunca Atlantik Okyanusu ve Akdeniz sularında yüzdükten sonra 1938'de Türk hükümeti tarafından satın alındı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e tahsis edildi. Yatta kabine toplantıları yapan Atatürk, zaman zaman da dünya liderlerini ağırladı ve böylece Savarona tarihteki yerini almış oldu.

Atatürk'ün vefatından sonra Savarona, Türkiye Denizcilik İşletmelerine devredildi. 1989'da Kahraman Sadıkoğlu tarafından satın alınan yat, restorasyon çalışmalarının ardından aynı zamanda müze gemi olarak özel müşterilerine hizmet vermeye başladı.

Savarona'ya bugüne kadar Prens Rainer, Prens Charles, Brunei Sultanı, İspanya Kralı Juan Carlos, Prenses Diana, Modacı Valentino, Claudia Schiffer, Nicole Kidman, Elizabeth Hurley, Sharon Stone, Hugh Grant, Tom Cruise ve Gerard Depardieu gibi ünlüler misafir oldu.

Savarona'yı, 2004 yılında Kuveyt Prensi El Sabah El Hasan kiralayarak 3 yıl kullandı.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, bir gün önce Antalya'da Savarona ile 3 saat süren gezinti yapmıştı.

Editör: TE Bilişim