Lüksün vazgeçilmez oyuncakları Mega yatlar sahillerimizde  daha sık karşımıza çıkar oldu. Örneğin, geçen ay İstanbul'da  arz-ı endam eden Ecstasea için 'sahibi kim olabilir' tartışmaları yapılmıştı. Bu yatın sahibi dünyaca ünlü oligark Roman Abramoviç.

Abramoviç, mega yatını temmuz ayında İstanbul'da yapılan güvenlik zirvesine katılan Rus politikacılara tahsis etmişti. Ecstasea, İstanbul Boğazı'nda göründükten sonra Ataköy Marina'ya demir attı. Bir hafta kadar Ataköy Marina'da kalan Ecstasea, başka denizlere yol aldı. Ancak Ataköy Marina şu sıralarda dünyaca ünlü başka bir zenginin mega yatına ev sahipliği yapıyor. Mayan Queen adlı bu ultra lüks yat, Ataköy Marina'ya yanaştı. Marina yetkilileri yatın kime ait olduğunu söylemiyor; 'Biz sadece acenteyle bağlantı halindeyiz, bu bilgiler gizlidir' diyor. Ancak kısa bir araştırma sonucunda bu yatın Meksika'nın ikinci zengin ismi olan Alberto Bailleres'e ait olduğunu öğrendim. 20 kişilik mürettebatıyla İstanbul'a gelen Mayan Queen, Avrupa'nın birçok marinasına konuk olmuş, hatta geçen yıl Londra'da Thames Nehri'nde gezintiye çıkınca, Londralılar bu yatı görmek için nehir kenarlarına akın etmişti.


DENİZDE DE KONFOR İSTİYORLAR
Dünyanın önde gelen milyarderleri, alışkın oldukları hayat standardını denizde de istiyor. Bu nedenle onlarca kişinin çalıştığı bu yatları tercih ediyor. Mega yatlarda her türlü konforun yanı sıra çok sayıda konuğunu da ağırlayabiliyorlar. İşadamı özel uçağına atlayıp dünyanın herhangi bir marinasındaki mega yatına gidip 'birkaç gün takıldıktan sonra' jetiyle işinin başına dönüyor. O sırada mürettebat, yatı başka bir ülkeye, başka bir limana götürüp patronunu bekliyor. Dolayısıyla mega yatın demir attığı bir ülkeye mutlaka o işadamının jeti de uğruyor!
Bu mega yatların sahiplerinin bir kısmı bilinmemesine karşın dünyada en büyük yatın Dubai Şeyhi El Maktum'a ait olduğu biliniyor. 160 metrelik bu yatın ardından Oracle'ın kurucusu Larry Ellison'ın 138 metrelik Rising Sun'ı geliyor. Microsoft'un kurucusu Paul Allen'in yatı ise 127 metre. Yaz aylarında kuzey yarımküreyi özellikle de Akdeniz sahillerini mesken tutan bu yatlar, uygun hizmet alacakları marinalar olmadığı için Türkiye sularında pek görülmüyor.


HIRVATİSTAN MODA
Dümen kırdıkları ülkeye çok fazla para kazandırıyor olsa da bu yatlar Akdeniz koylarında yoğunluk nedeniyle yer bulamayabiliyor. Bir yıl öncesinden marinalarda rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Hırvatistan'da son yıllarda artan marina yatırımları ve ülkenin keşfedilmemiş koyları, ultra zenginleri bu ülkeye çekiyor.
Hırvatistan örneğini veren Ataköy Marina Genel Müdürü Serdar Çıtak, 'Türkiye de Hırvatistan olabilir hatta çok daha fazla avantajımız var. Her ne kadar biz marinada dünya standartlarında hizmet versek de ancak tek bir mega yatı bağlayabiliyoruz' diyor. İşte bu nedenle Ataköy Marina'nın sahibi olan Dati Holding de bu açığı saptayıp, Ataköy'e mega yat limanı yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yasal izinlerin alınması uzun sürdüğü için yatırımın ne zaman başlayacağını ne zaman biteceğini net olarak söyleyemiyorlar.


BÜROKRASİDEN DENİZLERE
Deniz öyle bir tutku ki hayatınızın hangi döneminde tanıştığınızın önemi yok. Çocukluk, ergenlik, olgunluk, yaşlılık fark etmiyor, kanınıza girdikten sonra kurtulmanız mümkün değil. Ataköy Marina Genel Müdürü Serdar Çıtak, uzun yıllar Ankara ve İstanbul'da bürokratlık yaptıktan sonra 'denizci' olanlardan. 'Ankara'da deniz bizim için yılda birkaç kez Antalya'ya gidip yüzmekten ibaretti' diyen Çıtak, Türkiye'nin en önemli marinalarından birini yönetiyor. Ankara Sigorta'nın temellerini attıktan sonra İstanbul Altın Rafinerisi'ni uluslararası düzeye getiren Çıtak, Dati Holding'den teklif alınca özel sektöre geçmiş ardından da marina. 'Uzun yıllar bürokraside kalınca mevzuatı biliyorsunuz. Göreve başlamadan okumalarımı yaptım, yöneticilik her yerde aynı, tarzınızı yansıtmanız lazım. Ancak denizin dilini, tekne kullanmayı burada öğrendim ve ömür boyu da bırakabileceğimi sanmıyorum' diyor.
Çıtak örneği, hiç kimse için geç olmadığını gösteriyor sanıyorum...

Tekneler D Marin'de görücüye çıkıyor
6 yıldır Bodrum Turgutreis D-Marin'de düzenlenen Uluslararası Bodrum Yacht Show, 4 Ağustos'ta başlıyor. Doğu Akdeniz'in 'karada ve denizde düzenlenen en büyük yatçılık fuarı' olma özelliğini taşıyan Bodrum Yacht Show'u İnterteks düzenliyor. Bodrum'un sıcağı dikkate alınarak fuarın ziyaret saatleri 17.30-23.30 olarak düzenlenmiş. Marinada keyifli bir yemeğin ardından içkinizi yudumlayarak hem karada hem de denizdeki yeni tekneleri incelemek, ekipmanlar hakkında bilgi almak mümkün.
Fuarın deniz kısmında yelkenli yatlar, motor yatlar, katamaranlar ve kabin cruiser'lar olacak. Bu bölümde dünyaca ünlü markalar var; Jeanneau, Benetteau, Azimut, Sea Ray, Rodman Muse, Elan, Bayliner, Lagoon, Rinker.
Karadaki kısımda ise yat aksesuarları, dıştan ve içten takma deniz motorları, yelken ekipmanları, sürat tekneleri, orta konsollar, şişme botlar, kanolar, jet skiler, elektronik donanımlar ve yat dekorasyon malzemeleri gibi çok çeşitli ürün ve ekipmanı izlemek mümkün. Burada da Tohatsu, Mercury, Yamaha, Johnson, Evinrude, Stingray, Seadoo, Joker, Orca ve Zodiac gibi ünlü markaların en son yenilikleri görücüye çıkacak.

İki sevdalı: İstanbul ve Donanma Sergisi
Osmanlı Donanması, imparatorluk tarihinde çok önemli ve özel bir yere sahip. İstanbul Deniz Müzesi'ndeki sergiyi gezince bu önemi daha net görmek mümkün. 'İki Sevdalı: İstanbul ve Donanma Sergisi'nde 35 yağlıboya tablo, 15 suluboya tablo, 30 gravür, 70 kitap ve 50 adet obje sergileniyor. Donanmada kullanılan gemi modelleri, seyir aletleri, yangın tulumbaları, deniz fenerleri... Sergideki eserlerin bir kısmı İsmail Hakkı, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Feyhaman Duran gibi ünlü isimlere ait. 31 Ağustos'a kadar açık olan sergiyi ziyaret etmenizi öneririm.  Deniz Müzesi, Beşiktaş, İstanbul

Editör: TE Bilişim