Lübnan sınırındaki Bekaa Vadisi'nden doğup, Suriye'den geçerek Türkiye'de Hatay'ın Samandağ ilçesinde Akdeniz'e dökülen 287 kilometre uzunluğundaki Asi Nehri'nde önümüzdeki yıldan itibaren tekne ve gondollarla gezinti yapılabilecek.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ''kentin gerdanlığı'' olarak adlandırılan Asi Nehri'ni farklı dine inananların bir arada kardeşçe yaşadığı çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış ''Hoşgörü Kenti'' Antakya'ya yakışır bir duruma getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Doğu ve batı Antakya'yı ikiye ayıran Asi Nehri'nin kentin turizmi açısından büyük bir nimet olduğunu ifade eden Savaş, ancak nehrin yazın kuruması, kışın ise taşması nedeniyle hep kötü anıldığını kaydetti.

Bazı vatandaşların çöp atması nedeniyle de nehrin uzun yıllar kötü bir görünüme sahip olduğunu ve bunun turizm kentine yakışmadığını vurgulayan Savaş, hemen ''Asi Nehri'nin Peyzaj ve Çevre Düzenleme'' Projesini hazırlayarak kolları sıvadıklarının altını çizdi.

Savaş, şöyle devam etti:

''Bu kapsamda öncelikle DSİ ile işbirliği içerisinde ilk etapta Asi Nehri'nin içerisini temizledik. Buraya vatandaşların çöp atmaması için çeşitli uyarılarda bulunduk. Kanalizasyon suyunun buraya akması nedeniyle çok kötü kokan nehirde yaptığımız çalışmayla bu tabloyu da yok ettik. Şu an Asi Nehri kötü kokmuyor. Oluşturacağımız sistemle artık nehir yazın kurumayacak, kışın ise sel olmayacak. Proje kapsamında nehirde su seviyesi 5 metreye çıkacak.

Asi Nehri'nden yılda 500 bin TL'lik elektrik üretilecek. Devam eden proje çalışması kapsamında nehrin içerisindeki suyu devridaim yapacak bir sistem kuracağız. Ayrıca Arıtma Tesisi'nde arıttığımız suyu Ata Köprüsü'nün bulunduğu alandan nehre vereceğiz.''

Asi Nehri'ni yaptıkları çevre düzenlemesi, seyir terasları, oturulacak banklarıyla kentin cazibe merkezlerinden biri haline getirdiklerini ifade eden Savaş, önümüzdeki yıldan itibaren nehrin üzerinde tekne ve gondollarla gezmenin mümkün olabileceğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim