Urla'dan yola çıkan 'Kybele' Marsilya'ya ulaştı 
 
İzmir'in Urla ilçesinden 8 Haziran'da yola çıkan Eski Çağ gemilerinin replikası "Kybele" teknik sorunlar ve kötü hava koşullarıyla mücadele ettiği yolculuğunun son durağı Fransa'nın güneyindeki Marsilya'ya ulaştı.  
 
1700 deniz mili süren tarihteki bu uzun yolculuğun yorgunluğu yüzünden rahatlıkla okunan geminin kaptanı olan 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erkurt, Marsilya limanında yaptığı açıklamada, hedeflerine ulaşmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Antik gemilerin replikalarını inşada uzman 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneğince hazırlanan "İzmir-Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi", Eski Çağ Foçalılarının Akdeniz havzasında, savaş gemileri yardımıyla koloni kurup kuramayacaklarını görmek amacını taşıyor.

Eski Çağ Foçalılarının MÖ 600 yılında kurdukları kolonilerin rotasını izleyen eski çağ savaş gemisi, 20'si kürekçi, 3'ü yelkenci 25 kişilik mürettebatıyla Marsilya'nın eski limanına girdiğinde, çevredeki yatlarda bulunanların ve turistlerin büyük ilgisini çekti.

Marsilya'daki Ermeni, Yunan ve Rum toplumlarının temsilcileri ise Kybele'nin kente gelişinin Türkiye'nin bir iletişim operasyonu olduğu ve tarihi gerçeklere uygun olmadığı iddiasıyla kentin belediye meclisinde soru önergesi vereceklerini açıkladılar.

Harem adlı bir başka geminin refakat ettiği Kybele'nin, İtalya'nın Mesina boğazını geçerken dümeni kırılmıştı.

Napoli ve diğer İtalyan kentlerinde projeye ilişkin sunumlar yapan mürettebat, ayrıca güzergahı boyunca 400'den fazla kültürel, ekonomik ve sosyal faaliyette bulundu.

"Fransa'da Türkiye Yılı Temmuz 2009-Mart 2010" etkinliğine de katılacak Kybele'nin ekibinde, Ankara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal da yer alıyor.

Tarihsel veri tabanı araştırmaları tamamlandıktan sonra Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından teknik çizimleri yapılan Kybele'nin standartlara uygunluğunu, Türk Loydu Vakfı denetledi.

İnşasında antik formlara sadık kalınan Kybele'nin 12 metre boyunda yelken direği, 7 metre boyunda 12.5 metre eninde kanvas keten kumaştan dikdörtgen yelkeni bulunuyor. 20 kürekli olarak imal edilen Kybele, sancak ve iskelede olmak üzere 2 dümene sahip.
 

Editör: TE Bilişim