Abramoviç'in yeni "oyuncağı"  
 
Kriz ona vız gelimişe benziyor. Oysa krizin ona 18 milyar dolar kaybettirdiği söyleniyordu. Ama o, yaklaşık 500 milyon dolara "yeni bir oyuncak" edindi.

Büyük bir gizlilik içinde Almanya'nın Hamburg kentindeki Blohm ve Voss tersanesinde geçen hafta suya indirilen yatı görenler gözlerine inanamadı.

Rus milyarder Roman Abramoviç'e ait olduğu geçen hafta ortaya çıkan yat, 211 metre ve "dünyanın en büyüğü" olarak kayıtlara geçti.

Şimdiye kadar dünyanın en büyük yatına sahip olan Dübai hükümdarı Şeyh El Maktum'un 198 metrelik yatını sollamış oldu.

495 milyon dolara (yaklaşık 750 milyon TL) mal olduğu belirtilen Eclipse adlı mega-yat askeri füze-savar sistemine de sahip. Ayrıca iki helipodu, yüzme havuzu, SPA ve bir de mini-denizaltı mevcut. Abramoviç'in kalacağı bölümler ise zırhlı kaplama. Camların tamamı kurşungeçirmez.

Pelrous, Ecstases ve Sussurro adlı üç yata sahip olan Abramoviç, Eclipse ile birlikte yat filosunu genişletti. "Le Grand Bleu" adlı yatı elden çıkardığı söyleniyor.

İngiliz futbol kulübü Chelsea'nın da sahibi olan Abramoviç, ticarete, Moskova'da plastik oyuncak öredkler satarak başlamış, ancak Sovyetler'in çökmesiyle birlikte özelleştirime furyasında büyük fırsatları kaçırmayarak bugün, bir petrol milyarderine dönüşmeyi başardı.

Rusya'da bir Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Abramoviç'in yükselmesinde, eski Rus devlet Başkanı Boris Yeltsin'in en yakın arkadaşlarından biri olan ünlü işadamı Boris Berezovsky'nin önemli bir payı var. Abramoviç'i Yeltsin'le tanıştıran Berezovsky, daha sonra Putin'in iktidara gelmesiyle birlikte yolsuzlukla suçlanınca Rusya'dan kaçıp İngiltere'de sığınma hakkını elde etmişti.

Editör: TE Bilişim