Tarih bir kez daha yazıldı

Gölcük’teki Donanma Komutanlığında dün tarihi günlerden biri daha yaşandı. Çanakkale Deniz Savaşlarında büyük başarılar elde eden Nusret Mayın Gemisi, çürümeye terk edildikten sonra devlet tarafından alınıp Donanma Komutanlığına teslim edilmişti. Nusret, Gölcük Tersanesinde yenilendi ve müze gemi olarak Çanakkale’ye uğurlandı. Nusret’e Türk Bayrağı çekilmesi, Komutan Flandrası Toka Edilmesi ve uğurlama töreni dün gerçekleşti.

Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Şevki Şekerefeli’nin ev sahipliğini üstlendiği törene Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, 14 ncü Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral İrfan Tınaz, 17 nci Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Yener Karahanoğlu, 19 ncu Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Bülent Alpkaya, 21 nci Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Yener Karahanoğlu, 22 nci Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Metin Ataç, emekli amiraller, Nusret Mayın Gemisinin yapımında emeği geçen akademisyenler, üst rütbeli subaylar ve astsubaylar katıldı.

Gölcük’te yapılan 482’ni gemi

Gölcük Tersane Komutanı Tuğamiral Şevki Şekerefeli yaptığı konuşmada, aslına sadık kalınarak yapılan Nusret Mayın gemisinin 8 bin adet dokümanı ile orijinaline uygun olarak 316 iş gününde tamamlandığını söyledi. Gölcük Tersanesinde yapımı gerçekleştirilen 482 nci gemi olan Nusret Mayın Gemisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde Çanakkale’de müze gemi olarak hizmete açılacak. Gemi daha sonra tüm kıyılarda ve özel günlerde Türkiye’nin diğer sahil kentlerini dolaşacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit ise konuşmasında 84 yaşındaki Gölcük Tersanesinin Türkiye tarihine anlam katacak çok önemli hizmetler verdiğini söyledi.

Nusret’in öyküsü

Osmanlı Donanmasında görev yapmış olan tarihi Nusret(N-16) Mayın Gemisi; Çanakkale Deniz Savaşlarında maddi yetersizlikler ve zor şartlara rağmen vatan savunmasını ifa etmek amacıyla elde mevcut son 26 adet mayını deniz harekatının gerektirdiği usulde 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı Karanlık Limanı mevkiinde kıyıya paralel olarak döşedi.  Bu harekat, müttefik donanmasının büyük gücünü oluşturan “İrrestiistible”, “Ocean” ile “Bouvet” zırhlılarının Çanakkale Boğazının sularına gömülmesine ve “İnfexible”, “Bolva” ile “Suffren” zırhlılarının aldığı büyük yaralar ile savaş dışında kalmasına neden oldu.

Editör: TE Bilişim