Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Liderliğindeki Görev Kuvveti Korsanları Avladı

Tuğamiral Caner Bener'in komutasındaki Birleşik Görev Kuvveti (CTF 151) Aden Körfezinde bir korsan saldırısını önlerken; korsanların "ana gemisi" ile birlikte 17 Korsanı da yakaladı. ABD Deniz Kuvvetleri sitesi haberi: "Türklerin Liderliğindeki CTF 151 ilk şüpheli korsanları ele geçirdi" şeklinde verdi.

Dün öğleden sonra saat 15:30 sıralarında; Güney Kore muhribi "Büyük Roks Munmu" (DDG 976) ve güdümlü füze kruvazörü USS Gettysburg (CG 64); Mısır bansıralı Amira adlı şilepten imdat çağrısı aldılar. Amira; Yemen'in Al Mukalla bölgesinin 75 deniz mili açığında korsan saldırısına uğramıştı.

Açılan tüfek ateşi Almira'ya fazla hasar vermemişti ama gemi hareketsiz kalmıştı. Korsan teknesinden gemiye çıkmak üzere halat fırlatılmış ancak korsanlar gemiye çıkmaya henüz fırsat bulamamışlardı.

Gettysburg kruvazörü ve Büyük Munmu muhribi hemen imdat istenen bölgeye helikopterlerini havalandırdılar. Uçuş esnasında HSL tipi SH-60B helikopteri korsanların "ana gemisi" olarak hizmet veren teknenin yerini ve üzerinde 17 korsan bulunduğunu belirledi.

Gettysburg  Kruvazöründen hareket eden VBSS timi ("Git,Yanaş,Bul ve Yakala" timi) zodyak botlarıyla korsanların "ana gemisine" intikal ederek 17 Korsanı yakaladı. Korsanlarla birlikte 8 saldırı tüfeği, bir roketatar ve bir roket ele geçirildi. 17 korsanın tamamı sorguya alınmak üzere Gettysburg kruvazörüne alındı.

Birleşik Deniz Gücü'nün komutan yardımcısı Tim Lowe, yaptığı açıklamada "Bu Birleşik Deniz Gücünün arasındaki eşgüdümümn korsanların faaliyetini nasıl engellediğini gösteren bir diğer belirgin örnektir. Bütün deniz kuvvetlerinin gayretlerini eşzamanlı hale getirmeleri bu kanunsuz ve saldırgan eylemlerin caydırılması ve ortadan kaldırılması için gereklidir" dedi.

Gettysburg  ve Munmu savaş gemileri CTF 151 (Combined Task Force 151-Birleşik Görev Kuvveti 151) kapsamında görev yapıyorlar. Bu görev kuvveti korsanlıkla mücadele etmek üzere kurulmuş çokuluslu bir güç.

Türkiye NATO Dışında ilk defa çokuluslu bir güce kumanda ediyor

Türkiye; CTF 151'in liderliğini 3 Mayıs 2009 tarihinde Bahreyn'de yapılan bir törenle devralmıştı. Törende Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Tuğamiral Caner Bener, CTF 151'in komutasını Tuğamiral Michelle Howard'tan devralmıştı.

3 Mayıs 2009 tarihinde yapılan törende Amerikalı Tuğamiral törenle komutayı Türk komutana devretmişti. Devir teslim töreni ABD kuvvetlerinin Bahreyn’deki Manama Deniz Üssü’nde gerçekleşmişti. Törene Bahreyn Deniz Kuvvetleri Komutanı da katılmıştı. Tuğamiral Bener, görevi Amerikan Deniz Kuvvetlerinin ilk zenci kadın Tuğamirali Michelle Howard’tan devralmıştı. Tuğamiral Bener, 15 Ağustos tarihine kadar uluslararası gücün komutanı olarak görev yapacak.

Türkiye'nin NATO dışında ilk defa çok uluslu olarak teşkil edilen bir gücü komuta ederken, Tuğamiral E.Caner Bener'in komutasındaki CTF 151 Karargahında Türk Deniz Kuvvetlerinden de 6 subay ve 2 astsubay görev yapıyor.

Aden Körfezinde CTF-151 tarafından icra edilen harekata halihazırda, Türkiye, ABD, Singapur ve Kore Cumhuriyeti'nden oluşan 6 gemi destek veriyor.

İŞTE ABD DENİZ KUVVETLERİ TARAFINDAN YAYINLANAN FOTOĞRAFLAR

(FOTOĞRAFLAR ABD DENİZ KUVVETLERİ SİTESİ http://www.navy.mil TARAFINDAN YAYINLANMIŞTIR. FOTOĞRAFLARI TAM ÇÖZÜNÜRLÜKTE GÖRMEK İÇİN ÜZERLERİNE TIKLAYABİLİRSİNİZ)

Editör: TE Bilişim