TCG Gökçeada Fırkateyni, Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda düzenlenen törenle Aden Körfezi'ne uğurlandı.

Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirilen uğurlama törenine Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukcuoğlu, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral İsmail Taylan, üst düzey subay ve gemi personelinin aileleri katıldı. 13 Ocak 2009 tarihinden itibaren Aden Körfezi'nde meydana gelen deniz haydutluğu ile mücadele kapsamında 4 aylık görev için yola çıkacak TCG Gökçeada personeli ve ailelerine yönelik konuşma yapan Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral İsmail Taylan, "Aden Körfezi, Somali açıkları Arap

Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadele etmek üzere gemimiz, NATO Daimi Deniz Kuvveti-2 bünyesinde görev yapacak. Türk askeri dünya üzerinde barışı sağlamak için her zaman her yerde göreve hazırdır. Sizlerle gurur duyuyoruz, yolunuz açık olsun" dedi.

Tuğamiral Taylan, son dönemde Somali'de devam eden iktidarsızlık nedeniyle dünya deniz ticaret yolları üzerinde yer alan ve Türk ticaret gemileri tarafından da yoğun bir şekilde kullanılan Aden Körfezi ve Somali açıklarında deniz haydutluğunda bir artış meydana geldiğini belirterek "Gemi kaçırma olayları deniz ticaretini ciddi bir şekilde etkilemiştir. Bölgenin önemi ekonomik açıdan incelendiğinde gemi taşımacılığının yüzde 14'ü, petrol taşımacılığının yüzde 26'sı bu bölgeden geçmektedir. Yıllık 450 ile 500 Türk ticaret gemisi geçiş yapmaktadır" diye konuştu.

Aden Körfezi Somali açıklarında meydana gelen deniz haydutluğu ile mücadele kapsamında TCG Gemlik ve TCG Giresun'dan sonra TCG Gökçeada fırkateyni de Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndan 4 aylık görev için uğurlandı. Uğurlama törenine katılan gemi personelinin aileleri zaman zaman gözyaşlarına hakim olamasalar da, yaşadıkları gururla el salladılar.

1 adet AB-212 tipi helikopter, 1 su altı taarruz timi ve 1 su altı görev timi ile 4 aylık görev için Aden Körfezi'ne giden TCG Gökçeada fırkateynine Amerika Birleşik Devletleri, Pakistan, Güney Kore ve Singapur donanmalarına ait gemilerin eşlik edeceği belirtildi.

Deniz Kurmay Yarbay Cihat Aşan komutasındaki TCG Gökçeada fırkateynini, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukcuoğlu, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamilar İsmail Taylan, askerlerin aileleri gözyaşları içinde el sallayarak uğurladı. TCG Gökçeada fırkateyni 1 Aralık 2010 tarihinde görevini tamamlayarak Marmaris'e dönecek.

 

Editör: TE Bilişim