MOMBASA (AA) - "Deniz Haydutluğuyla Mücadele Harekatı" çerçevesinde 4 ay önce yola çıkan Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG Gemlik (F-492) fırkateyni Kenya'nın Mombasa Limanı'na demir attı.

Geçen Ağustos ayında  Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndan hareket eden ve Arap Denizi, Aden Körfezi ve Batı Hint Okyanusu'nda Deniz Haydutluğuyla Mücadele Harekatı kapsamında görevine devam eden TCG Gemlik fırkateyni kısa süreliğine Kenya'ya geldi.

Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Deniz Eke'nin eşliğinde Mombasa Senatörü Hassan Omar, Mombasa Valisi Hassan Ali Joho, Kenyalı Müslüman milletvekilleri, Kenya Deniz Kuvvetleri temsilcileri ve Mombasa deniz üs komutanı, dün sabah Mombasa Limanına demirleyen TCG Gemlik gemisini ziyaret etti.

Tuğamiral Ayhan Bay ve Gemi Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Mehmet Elyürek'in eşliğinde TCG Gemlik gemisini gezen ziyaretçilere, Türkiye'nin deniz haydutluğuna karşı mücadele harekatı kapsamında bu görev gurubu içerisinde yer alan TCG Gemlik'in yaptığı faaliyetler anlatıldı ve gemide kullanılan askeri teçhizatlar tanıtıldı.

Deniz haydutluğuyla mücadele maksadıyla görev yapan Birleşik Görev Kuvveti 151'e 27 Ağustos 2015 tarihinden beri komutanlık yaptığını söyleyen Tuğamiral Ayhan Bay, "Büyükelçimizin de katılımıyla Mombasa Valisi, yerel milletvekillileri Senatörler ve Kenya Deniz Kuvvetleri temsilcileriyle öğle yemeğinde bir araya geldik. Gemimizin deniz haydutluğuna karşı imkan kabiliyetlerini ve yaptığımız harekatı tanıtıcı kısa bir basın turu yaptık" ifadelerini kullandı.

Tuğamiral Bay, Kenya'ya yapmış oldukları ziyaretin gerek deniz haydutluğuna karşı mücadelenin geliştirilmesi gerekse de Türkiye ve Kenya Deniz Kuvvetleri komutanlıkları arasındaki ilişkilerin artırılmasında önemli bir yer tutacağını değerlendirmesinde bulundu.

Deniz haydutluğuyla mücadele harekatı kapsamında gemide öncelikle Türkiye'nin milli gururu olan Komuta Kontrol Sistemi GENESİS'in deniz fotoğrafının paylaşılmasında büyük kolaylık sağladığını aktaran TCG Gemlik Gemi Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Mehmet Elyürek de şunları kaydetti:

"Gemimizde bu harekat kapsamında bir adet SeaHawk helikopter, 12.7 mm makineli tüfeklerimiz, yüksek menzilli ses muhaberesini sağlayan cihazlarımız, gece görüş sistemlerimiz, ayar kameramız, bir adet botumuz ve Amfibi hücum timimiz... Ayrıca şüpheli teknelere çağrı yapılmasında ve bölgedeki diğer unsurlarla bize yardımcı olan bölge dillerine hakim bir adet tercümanımız bulunmaktadır. Bunların yanı sıra gemimiz, bölgedeki diğer askeri gemiler ve görev kuvvetleri ile muhaberemize yardımcı olan uydu muharebe sistemleriyle donatılmıştır. Gemimiz tüm bu imkan kabiliyetleriyle verilecek görevleri yapmaya hazırdır."

Arap Yarımadası'nın güneyi ve güneydoğusunda ve Afrika kıtasının batısında yer alan Arap Denizi, Aden Körfezi ve Batı Hint Okyanusu'nda deniz haydutluğuyla mücadele kapsamında önemli görevler icra eden TCG Gemlik fırkateyni, yürüttüğü faaliyetlerle deniz güvenliğine önemli katkılarda bulunuyor.

Türkiye'nin komuta ettiği Birleşik Görev Kuvveti  CTF 151 görev gurubunda farklı ülkelere ait JS Akızuki, JS Sawgiri ROKS Chungmugong Yi Sunshin gemileri de yer alıyor. Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait savaş gemisi TCG Gemlik Deniz Haydutluğuyla Mücadele kapsamında yürüttüğü komutayı 21 Aralık`ta  Pakistan Deniz Kuvvetleri'ne teslim edecek.

Editör: TE Bilişim