TCG Gediz fırkateyni, Aden Körfezi'ne uğurlandı 
 
TCG Gediz (F-495) fırkateyni, Daimi NATO Deniz Grubu 2 (Standing NATO Maritime Group 2 SNMG2) kapsamında deniz haydutluğu ile mücadele etmek için Gölcük Deniz Üs Komutanlığı'ndan Aden Körfezi'ne hareket etti. 
 
 
 
Harp Filosu Komutanı Tümamiral Deniz Cora, Poyraz Rıhtı'mında düzenlenen uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, son dönemde Somali'de devam eden istikrarsızlık nedeniyle dünya deniz ticaret yolu üzerinde yer alan ve Türk ticaret gemilerince de yoğun şekilde kullanılan Aden Körfezi ve Somali açıklarında deniz haydutluğu faaliyetlerinde artış meydana geldiğini, art arda yaşanan gemi kaçırma olaylarının dünya deniz ticaretini olumsuz etkilediğini söyledi.

Deniz haydutluğuyla mücadelenin Birleşmiş Milletler (BM) ve dünya kamuoyunun gündemini ciddi şekilde meşgul ettiğini dile getiren Cora, Türkiye'nin de BM kararları çerçevesinde bölgedeki mücadelede aktif rol aldığını belirtti.

Bölgede ''Görev Kuvveti-151'' olarak adlandırılan Birleşik Görev Kuvveti bulunduğunu ifade eden Cora, TCG Gaziantep fırkateyninin de halen Aden Körfezi'nde deniz haydutluğuyla mücadele için görev yaptığını anımsattı.

Son olarak NATO'nun, BM Güvenlik Konseyi Kararlarıyla uyumlu olarak deniz haydutluğuyla mücadeledeki katkısını artırma kararı aldığına işaret eden Cora, şöyle konuştu:

''Türkiye de, sürekli olarak bir gemi bulundurduğu Daimi NATO Deniz Grubu 2'yi 1 Temmuz 2009 tarihi itibaren bölgede görevlendirdi. Can ve mal emniyetini tehdit eden, uluslararası ticaret ve deniz taşımacılığını olumsuz etkileyen, başta Somali olmak üzere Afrika ülkelerine yapılan insani yardımların deniz yoluyla yapılmasını güçleştiren yasa dışı eylemler, bölgenin Türk ticaret gemilerince yoğun olarak kullanılması nedeniyle ülkemizi de yakından ilgilendirmektedir. Dünyada barış ve güvenliği, Atatürk'ün çizdiği 'yurtta barış, dünyada barış' rotasından sapmadan, bugüne kadar daima olumlu katkılar yapan ve pek çok barış destekleme harekatında fiilen yer alan Türkiye Cumhuriyeti, Aden Körfezi'nde de NATO'nun icra edeceği harekata 1 fırkateyniyle iştirak etme kararı almıştır. Söz konusu harekata iştirak etmek üzere daha önce pek çok ulusal ve uluslararası harekat ile faaliyetlere katılan, başarılarıyla hepimizi gururlandıran TCG Gediz fırkateynini görevlendirmiş ve bu görev için fırkateyne 1 helikopter, Su Altı Taarruz (SAT) ve Su Altı Savunma (SAS) görev timleri konuşlandırıldı. TCG Gediz'in de bölgeye intikal etmesiyle Türk Deniz Kuvvetleri'nin Aden Körfezi, Somali açıkları ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ve silahlı soygunculukla mücadeleye katkısı 2 fırkateyne çıkacak.''

Tümamiral Cora, TCG Gediz fırkateyni personeline de şöyle seslendi:

''Kısa süre sonra harekat icra edeceğiniz bu sular, asırlar önce Barbaros'un ve torunlarının, günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti'ne ait Türk sancağını şan ve şerefle dalgalandırdığı denizlerdir. Ne mutlu sizlere ki, Türk Sancağı'nı orada dolaştırma şansını elde ettiniz. Bu tarihi görev süresince, TCG Gediz personelinin atalarımıza layık birer Türk denizcisi ve Barbaros'un torunları olduklarını göstereceklerinden eminim. Görev yapacağınız bölge anavatandan hayli uzak ancak şunu iyi bilesiniz ki arkanızda yüce Türk Milleti, Türkiye Cumhuriyeti, Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun ayrılmaz parçası Deniz Kuvvetleri vardır.''

-GEMİ KOMUTANI-

TCG Gediz Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Hasan Özyurt ise kendilerine verilen görevin kendisi ve personeli için büyük bir gurur vesilesi olduğunu ifade etti.

Zorlu görevler için yetiştirildiklerini ifade eden Özyurt, Türk bayrağını Aden Körfezi ve Arap Denizi'nde dalgalandırma şerefinin TCG Gediz'e nasip olduğunu söyledi.

Yaklaşık 3 bin 600 kilometre uzakta icra edilecek görevin, Türk Deniz Kuvvetlerinin ulaştığı harekat seviyesini göstermesi bakımından da ayrı bir gurur kaynağı olduğunu dile getiren Özyurt, ''TCG Gediz, Daimi NATO Deniz Görev Kuvveti Komutanı taktik komutasında bölgede icra edeceği görev ile ülkemizin küresel güvenliğe katkısının somut göstergesi ve etki alanı içerisinde milli ekonomimiz için vazgeçilmez olan deniz ulaşımının teminatı olacaktır'' dedi.

Personeline ve ailelerine hitap eden Özyurt, farklı bir coğrafyadaki görevin üstesinden gelebilecek birikime sahip olduklarını vurguladı.

Özyurt, şöyle devam etti:

''Barbaros'un torunları olarak bizler, ceddimizin yelken açtığı sularda Türk bayrağını asırlar sonra TCG Gediz ile dalgalandıracağız. Hep geride bıraktığımız, hayatın tüm zorluklarına bizsiz katlanmak zorunda olan sevgili ailelerimiz, bir asker, hele bir denizci askerin ailesi olmanın zorluğunu yaşayan sizler, her an aklımızda olacaksınız.''

Deniz Hava Üsteğmen eşini, 8 aylık oğlu Batur ile birlikte uğurlayan Burcu Korkut, eşiyle gurur duyduğunu ifade ederek, ''zor olacak, uzun bir süre. Geldiğinde 8 aylık oğlumuz büyümüş, belki de yürüyor olacak. Allah hepsinin yardımcısı olsun, güle güle gidip gelsinler'' dedi.

Törenin ardından TCG Gediz Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Hasan Özyurt, Harp Filosu Komutanı Tümamiral Deniz Cora'dan görev izni alarak tören alanındaki personeli görev bölgelerine gönderdi.

TCG Gökova fırkateyninin personeli, limandan ayrılışı sırasında TCG Gediz fırkateynini ''cimariva'' diye adlandırılan yöntemle selamladı. Bu sırada gemi personelinin limandaki görev arkadaşlarının ''pruvanız neta olsun'' yazılı pankart açtığı gözlendi. Törene katılan bazı ailelerin gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi.

Fırkateynin limandan ayrılışı sırasında SAT ve SAS komandoları zodyak botlarla gösteri yaptı.

NATO'da alınan kararlar çerçevesinde 1 Temmuz 2009 tarihinden itibaren 1 yıl süreyle SNMG2, Aden Körfezi ve Somali açıklarında deniz haydutluğu ve silahlı soygunculukla mücadele etmek maksadıyla görevlendirildi. Türk Deniz Kuvvetleri, ''Okyanus Kalkanı Harekatı (Operation Ocean Shield)'' adı verilen harekata dörder aylık periyotlarla 1 fırkateynin iştiraki şeklinde katkı sağlayacak. Türkiye'ye ilave olarak Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İtalya ve Yunanistan'ın SNMG2'ye tahsis edeceğii gemilerle katılacağı harekat sırasında TCG Gediz fırkateyninde 28 subay, 156 astsubay, 10 uzman erbaş ve 72 erbaş ve er görev yapacak.

-TCG GEDİZ FIRKATEYNİ-

''Oliver Hazard Perry'' sınıfı güdümlü mermili bir fırkateyn olan TCG Gediz (F-495), yüksek değerli konvoy ya da intikal kuvvetlerine özellikle hava ve denizaltı savunması sağlamak maksadına yönelik bir dizayna sahip. Maksimum hızı saatte 30 nat olan gemide, 1 Harpon güdüm mermisi, standart güdüm mermisi SM-1 MR, 76 milimetre çapında dakikada 80 mermi atan gemi topu, 20 milimetre Phalanx Ciws yakın savunma silahı ile 2 adet MK-46 torpido bulunuyor.

Öncelikle Girit'te Suda Limanı'na gidecek olan gemi, İngiltere'nin komuta ettiği İtalya, Yunanistan ve ABD güçleriyle buluşarak Aden Körfezi'ne hareket edecek.

AB-212 Helikopteri bulunacak olan gemide SAT ve SAS komandoları da görev yapacak.
 

Editör: TE Bilişim