Çin, yurt dışında donanma üssü kurma peşinde

Çin'in, korsanlıkla mücadele için Aden Körfezi'nde kurulan uluslararası donanmaya katkıda bulunan savaş gemilerinin ikmalini yapmak için yurt dışında sürekli bir deniz üssüne ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Çin Donanması Enformasyon Araştırmaları Merkezi Müdürü Tuğamiral Yin Zhuo, bir radyoya verdiği demeçte, "Görece kalıcı, görece sağlam bir üs, gemilerin yeniden ikmali ve tamiri için uygun olur" dedi, ancak üssün nerede açılmasının düşünüldüğü konusunda bilgi vermedi. Yin, bu tür kararların üst düzey ordu komutanları tarafından verilebileceğini belirtti.

Yin'in açıklamaları, Çin'in yurt dışında üsler kurmama ve diğer ülkelerle askeri ittifaklara girmeme politikasından daha da uzaklaşması olarak yorumlandı.

Çin, hayati dış ticaretinin ve hammadde nakliyatının yapıldığı deniz ticaret yollarının korunması için, kendi karasuları dışında daha aktif bir biçimde bulunması gerektiğini savunuyor.

Radyo görüşmesinin yazılı metni, Savunma Bakanlığının resmi internet sitesinde bugün yayımlandı.

Yin, böyle bir üssün taze sebze ve meyve ile suyun yanı sıra iletişim, gemi tamiri, dinlenme ve eğlencenin yanı sıra yaralı personelin tahliyesi için kalıcı bir kaynak olacağını söyledi.

Çin, Somali kıyılarında devriye yapacak ilk üç gemilik küçük filosunu geçen aralık ayında göndermişti.

Yin, bu ilk filonun herhangi bir bölgesel limana demir atmadan 4 ay denizde görev yaptığını, ama bundan sonraki küçük gemi gruplarının artan sayıda bölgesel limanları ziyaret ettiğini belirtti.

Yin, Çin donanma gemilerinin bundan sonraki ilk ziyaretlerini, ABD ve Fransa'nın büyük donanma üslerinin bulunduğu Cibuti'ye yapmalarını öngördüğünü kaydetti.

Pekin liderliği, Çin'in yayılmacı bir güç haline geldiği algılarına karşı hayli duyarlı davranıyor.

Yin, Çin'in Somali açıklarındaki varlığının uluslararası gücün diğer üyeleri tarafından memnuniyetle karşılandığını belirterek, kalıcı bir üs kurmalarına itiraz olacağını sanmadığını söyledi.

Tuğamiral Yin, "Bölge ülkeleri ve korsanlara karşı devriye görevine katılan ülkelerin, Çin'in görece kalıcı bir sahil ikmal üssü kurmasını anlayışla karşılayacaklarına inanıyorum" dedi.

Editör: TE Bilişim