"Savaş Gemisi Satışı İçin Siyasi Uzlaşı Gerekiyor"

Fransa Savunma Bakanı Herve Morin ile birlikte Rus karşıtlarıyla güvenlik görüşmeleri için Moskova'ya gelen Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, iki ülkenin siyasi uzlaşıya varması halinde Rusya'ya istediği savaş gemisini satacaklarını söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, iki ülkenin siyasi uzlaşıya varması halinde Rusya'ya istediği savaş gemisini satacaklarını söyledi. Fransa Savunma Bakanı Herve Morin ile birlikte Rus karşıtlarıyla güvenlik görüşmeleri için Moskova'ya gelen Kouchner, "Eko Moskova" radyosuna yaptığı açıklamada, "Mistral savaş gemisinin alımıyla ilgili müzakereler devam ediyor. Bu muhteşem bir gemi ancak izlenmesi gereken bir siyasi prosedür var. Eğer siyasi bir uzlaşı sağlanırsa bunu satın alabileceğinize inanıyorum" dedi. Kouchner, ne tip siyasi uzlaşı veya anlaşma yapılması gerektiği konusunda ise yorum yapmadı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in de Kouchner'i kabulü sırasında gündem maddelerinden birini İran konusunun oluşturduğu bildirildi. Rus haber ajansı RİA Novosti, Kouchner'in görüşme sırasında İran'a yönelik yaptırımların seçenek olarak bulunduğunu ancak İran ile Cenevre'de yapılan uluslararası toplantıda bu konunun görüşülmediğini ilettiği belirterek, "Yaptırımlarla ilgili konuşmamalıyız. İran'a iyi niyetini gösterme şansını vermeliyiz" ifadesini kullandığını duyurdu.

Kouchner Eko Moskova radyosuna da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaptırımların gerekliliği konusunda önceden konuşmadıklarını ancak her olasılığı akıllarında tutmanın gerekli olacağını kaydederek, "Yaptırımlar konusunda fanatik değilim. Yaptırımlar bazen yararlı olabilir ancak şu anda yaptırımları konuşma aşamasında değiliz. Cenevre'de yaptırımları konuşmuyoruz" şeklinde konuştu.

Rusya ve Gürcistan arasında geçen yıl ağustos ayında yaşanan çatışmalarla ilgili bir soru üzerine de Kouchner, her iki tarafta da çatışmalara katkıda bulunan çok sayıda provokasyon olduğunu ve Rusya'nın da çatışmalar sonunda varılan ateşkesin koşullarını tam anlamıyla yerine getirmediğini söyledi. Kouchner, Rusların kendilerine ait olmayan toprakları "işgal ettiğini" ve bu durumun da devam ettiğini belirterek, "Kimse sınırları savaş yoluyla belirlememeli. Rusya AB gözlemcilerinin Güney Osetya ve Abhazya'ya girişine izin vermeli" dedi.

Editör: TE Bilişim