Önümüzdeki Pazar günü Rusya askeri denizcileri, profesyonel bayramları olan Askeri Deniz Filosu Gününü kutlayacaklar. Geleneğe göre, bu vesileyle ülkenin başlıca askeri deniz üslerinde törenler düzenlenecektir.

Şu anda RF Askeri Deniz Filosuna Baltık, Kuzey, Karadeniz, Pasifik filolarıyla Hazar denizi filotillası dahildir. Silahlı kuvvetlerin başlı başına olan sınıfı olarak deniz kuvvetleri 17.yüzyılın sonlarında oluşmaya başlamıştı. Bu dönemde iktidar başında bulunan Çar Büyük Petro, Rus filosunun kurucusu sayılıyor. Birinci Petro, kendi emriyle düzenli askeri deniz filosunun temelini atmış oldu.

Rusyalı gemiciler, gemi yapımını Hollanda ustalarından öğrenmişti. Çar, deneme alışverişinde bulunmak için Hollanda’ya gitmişti. Başta, Baltık denizinde üslenen Baltık filosu kuruldu. Rusya devletinin Dünya okyanusuna açılmasıyla ilgili tarihi ödevler çözüldükçe, başka denizlerde sabit kuvvet güçleri meydana getiriliyordu. Örneğin, Hazar denizindeki filotilla ve Karadeniz filosu da 18.yüzyılda kurulmuşlardı. Pasifik ve Kuzey filoları genç filolar sayılır, çünkü 20.yüzyılın birinci yarısında kuruldular.

Rusya askeri deniz filosunun var olduğu asırlar boyunca denizcileri ülke tarihinde önemli rol oynayan çok zafer kazandılar. Denizcilerimiz Birinci Dünya savaşına katıldılar, İkinci Dünya savaşı döneminde savaştılar, yerel çatışmalarda yer aldılar, son yıllarda ise Aden Körfezinde sivil gemileri korsanların saldırılarına karşı koruyor. Beyaz kumaş üzerinde mavi meyilli haçın bulunduğu Andreevskiy denen Rusya askeri deniz bayrağı, Rusya denizcilerinin mertlik ve yiğitlik sembolü haline geldi.

Rusya Askeri Deniz Filosu, geçen yüzyılın 80’li yıllarında büyük gelişme göstermişti. Terkibinde suüstü gemileri, denizaltıları, deniz havacılığı ve kıyı savunmasına ait gemilerden oluşan 100 küsür tümen ile tugay vardı.

Rusya silahlı kuvvetlerinde anma Günü olarak Askeri Deniz filosu Günü bundan 70 yıl önce ihdas edilmişti. Mesleki karakterine rağmen, bayram ülke genelinde kutlanıyor. Deniz ve filoya direkt ilişkisi olan kentlerde ise bu Gün geniş şekilde kutlanıyor.

Askeri Deniz Filosu Gününün kutlandığı sırada limanda süslenmiş gemiler sıraya diziliyor. Sabah, denizcilerin katılımıyla geçit resmi düzenleniyor. Fakat bayramın en görkemli kısmını ise, askeri deniz geçit resmi oluşturuyor. Örneğin, Rusya’nın kuzeyinde bulunan Severomorsk kentinde seyirciler önünden birkaç gemi geçiyor. Gemiler, tüm savaş yeteneklerini sergiliyorlar. Denizaltıları suya dalıyor ve sonra suüstüne çıkıyor. Deniz ihracı, bayramın doruk noktasını oluşturuyor. Çıkarma gemisinde bulunan deniz piyadesinin, sanal rakip tarafından ele geçirilen toprağı serbest etmesi gerekiyor. Kaydetmek gerek ki, bu yıl bayram şenliklerine Hindistan Askeri Deniz Kuvvetlerine ait “Vikramaditya” uçak gemisi katılacak.

Geleneğe göre, Askeri Deniz Filosunun Günü Rusya’nın başka kentlerinde de kutlanacaktır.

Editör: TE Bilişim