Rusya Karadeniz'deki varlığını daha da güçlendirdi 
 
 
Ukrayna sınırları içerisinde bulunan Sivastopol Limanı'ndaki üs, Rusya'nın Karadeniz'deki tek donanma noktası olmasından dolayı Moskova açısından kritik ve stratejik bir önem taşıyor.  
 
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, 21 Nisan'daki görüşmelerinde, Sivastopol'daki üssün süresinin uzatılması konusunda uzlaşmaya varmışlardı. Rusya, uzatma kararı karşılığında Ukrayna'ya verdiği doğalgazın fiyatında yüzde 30 indirime gitmeyi kabul etti.

Rusya donanması 18’inci yüzyılda Çariçe Katarina döneminden bu yana bu limanı üs olarak kullanıyor. Ancak Ukrayna'nın 1990'larında başında bağımsızlığını elde etmesinin ardından imzalanan anlaşma gereği, burası Rusya’ya 2017 yılına kadar kiralandı.

Yanukoviç’in Batı yanlısı selefi Viktor Yuşçenko, Ukrayna’yı NATO üyesi yapmayı istemiş ve bu nedenle de filonun süresinin uzatılmasına sıcak bakmamıştı.

Ancak, geçtiğimiz aylarda yapılan seçimlerden Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesini savunan Yanukoviç'in galip gelmesinin ardından iki ülke arasında da ilişkiler hızlanmaya başladı.

Yanukoviç, Kırım yarımadasındaki bu filonun Ukrayna'nın ulusal çıkarlarına tehdit olmadığını ve Avrupa'nın güvenliğini de güçlendirdiğini söylüyor. Ancak muhaliflerine göre, Yanukoviç anayasaya aykırı hareket ediyor.

Ukrayna anayasasında ise yabancı askeri üslerle ilgili birbiriyle çelişen iki farklı madde var.

Sivastapol’deki Rus filosu yaklaşık 16 bin 200 personel, bir roket kruvazörü, bir büyük destroyer ve denizaltılar da içeren yaklaşık 40 gemi, küçük destroyerler ve destek gemilerinden oluşuyor.

Rusya, Ağustos 2008’deki Gürcistan savaşında destek amacıyla Karadeniz’deki üssünden filosunu çatışma bölgesine göndermişti. Bu olay, Yanukoviç’i zor durumda bırakıyor.

Filonun süresinin uzatılmasına karşı çıkanlar, bu kararın, Rusya’nın ileride girebileceği askeri çatışmalara Ukrayna’nın da taraf olmasına neden olabileceğini ifade ediyor.
 

Editör: TE Bilişim