Uçak gemisi kruvazör “Admiral Kuznetsov” ve gemisavar “Admiral Çabanenko” gemilerinden oluşan Rusya Kuzey Filosunun gimiler grubu uzak sefere çıktı. Denizcilerin önüne sürülen ödevler açıklanmıyor. Anlaşıldığına göre, Kuzey Filo denizcileri önümüzdeki aylarda Atlas Okyanusunda ve Akdeniz’de hizmet edecekler.

Seferin başlıca amacı, Dünya okyanusunun önemli bölgelerinde Rusya’nın askeri-deniz varlığını sağlamaktır. Bu, “Admiral Kuznetsov” kruvazörünün yapacağı dördüncü seferdir. Bu defa gemi, deniz bölgesinde birkaç ay içinde görev yapacak uçak gemiler grubunun amiral gemisi rolünde çıkacak. Uçak gemiler grubunun komutanı Sergey Popov mikrofonumuzda şunları anlattı.

Dünya Okyanusunun değişik bölgelerinde işbirliği yapmamız gerekecek. Baltık ve Karadeniz filolarına ait gemilerle işbirliği gerçekleştireceğiz. Gemiler, uçak gemiler grubunun önüne sürülen tüm ödevleri gerçekleştirmek hazırlığındadır.

Sefere çıkmadan önce, 60 bin ton tonilatolu ve 300 metre uzunluğundaki devasa kruvazör ve güverte uçaklarının tümü, ciddi ve titizli kontrolden geçirilmiş oldular. Sefer uzun sürecektir. Güvertede bulunan 8 adet Su-33 avcı uçağı ile Ka-27 gemisavar helikopterine görev yüklerinin büyük bir kısmı yüklenecektir, çünkü onların Dünya Okyanusunun değişik bölgelerine çok sayıda uçuş yapması gerekecektir. Helikopter grubunun başkanı Vladimir Komkin şunları anlatıyor.

Helikopter ve Kamov şirketince hazırlanan teknik donatım, çok güvenilirdir. Sözünü ettiğimiz aygıt birçok askeri operasyonda başarılı deneyimden geçmiş oldu. Son onlarca yıl içinde hiç bir arızaya tanık olunmadı. Her şey çok sağlamdı.

Gemiler grubu, ilk birkaç günde zifiri karanlıkta hareket etmek zorunda olacak, çünkü yüksek enginliklerde şimdi kutup gecesi hüküm sürüyor. Sonra gemiler, günlerin daha uzun sürdüğü Atlas Okyanusunun kuzey bölgelerine ulaşacak ve orada ilk askeri-eğitim ödevlerini yerine getirmeye başlayacaklar.

Açıklandığına göre, sefer sırasında Rusya uçak gemilerinin grubu, Rusya üssünün bulunduğu Suriye’deki Tartus limanını ziyaret edecektir. Yeri gelmişken kaydetmek gerek ki, ziyaretin ülkede yer alan olaylarla hiç ilişkisi yoktur. Tartus’taki üs 40 yıldan az bir süre önce kurulmuştu ve Rusya Filosuna ait gemilere teknik ve maddi yardım sağlama noktası oluyor.
Editör: TE Bilişim