Dünya silah ticareti analiz Merkezi tarafından hazırlanan 2011 askeri sözleşmeler listesinde Rusya ile Hindistan arasında bağlanan sözleşme birinci sırayı tuttu. Bu sözleşmeye uygun olarak  “Nerpa” atom denizaltısı Moskova tarafından Hindistan’a 10 yıl için kiraya verildi.

Dünya silah ticareti analiz Merkezinin değerlendirmelerine göre bu sözleşmenin bedeli 650 milyon dolardır. İkinci ve üçünçü sırada Viyetnam ile bağlanan iki sözleşme bulunuyor.Viyetnam deniz kuvvetlerine “Gepard” firkateynleri satılacak. Şu husus dikkati çekiyor. İlk 10 yeri alan sözleşmelerden 8-inin savaş gemileri sevki ile ilişiği vardır. Bu, Rus devriye gemisi ve botu, firkateyn ve korvetlerinin pekçok ülkelerde, bu arada Cezayir, Türkmenistan, Hindistan ve Viyetnam’da büyük rağbet gördüğünü gösteriyor. “Nezavisimoye voyennoye obozreniye” gazetesinden eksper Viktor Litovkin adları geçen ülkelerin savaş gereçleri üretme ve işletme alanında Rusya ile sürdürdüğü işbirliğinde deneyim topladıklarını belirterek şunları söyledi:

Bu ülkeler Rus gemileri ve denizaltıları iyi biliyor ve  gemi yapımı ile uğraşan işletmelerimiz ve Rusyalı deniz subayları ile ötedenberi ilişkiler sürdürüyorlar. Rus gemilerinin denize dayanma yeteneği çok yüksektir. Rus gemilerindeki savaş gereçleri adları geçen ülkelerin işine geliyor. Bundan başka Rusya, ABD’den farklı olarak silah satarken hiçbir zaman politik koşullar öne sürmüyor.

Öte yandan  bu tür silah ve savaş gereçleri ticaretinde, özellikle Hint piyasasında rekabet son derecede büyük boyut aldı. Viktor Litovkin bununla ilgili olarak şunları söyledi:

 ABD Hint piyasasına çıkmak için çabalar harcıyor.  Askeri deniz araçları sevkinde doğrudan rakiplerimiz, Amerika’nın yanısıra Fransa ve Almanya. Ve Rusya, Hindistan’ın tercih edeceği gemiler yapmalıdır. Bilindiği gibi Hindistan bugün silah ithalatını çeşitlendirmeye karar verdi. Bunun için Hindistan’da düzenlenen ihalelerden bazılarını kazanmadığımız kimseyi şaşırtmamalıdır.

Dünya silah ticareti analiz Merkezinin listesinde dördüncü ve beşinci yer, Suriye ve Viyetnam’a “Yahont”gemisavar kanatlı füzeleri ile “Bastion”seyyar sahil füze kompleksleri sevkedilmesini öngören sözleşmelere verildi. Suriye ile bağlanan sözleşmenin bedeli yaklaşık 300 milyon dolardır. Şimdi Viyetnam Rusya ile ek olarak birkaç adet “Bastion” kompleksinin alımına ilişkin sözleşmenin bağlanması konusunda görüşmeler yapıyor. Viktor Litovkin bu tür silah ihracatının iyi perspektifleri olduğu fikrini belirterek şunları söyledi:

Bu, çok perspektifli füze kompleksleridir. Sesten hızlı füzenin menzili 600 kilometredir. Böyle bir füze kompleksi satın alan her devlet  kendi kıyılarının korunması konusunda endişe duymıyabilir. İsrail’in kesin itirazlarına rağmen Suriye’ye “Bastion” kompleksi sevkettik.

Dünya silah ticareti analiz Merkezi uygulanmakta olan en büyük programlar arasında Hindistan deniz kuvvetleri için “Vikramaditya” uçak gemisinin tamir edilerek modernize edilmesini öngören programa özel olarak işaret etti.”Amur-1650” yeni Rus denizaltısının Hindistan’da ilan edilen nükleer olmıyan 6 denizaltının satın alınması ve lisans temelinde bu model denizaltı üretimi yapılması konulu ihaleyi kazanması için iyi perspektifler vardır.
Editör: TE Bilişim