Pakistan ordusunun tankerini ASELSAN koruyacak

ANKARA (AA) - ASELSAN, Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı denizde ikmal tankeri için uzaktan kumandalı stabilize top sistemi ve muhabere anahtarlama sistemi üretecek.

ASELSAN'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) ile Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı arasında Pakistan Deniz Kuvvetleri ihtiyacının karşılanması için 22 Ocak 2013'te imzalanan sözleşme kapsamında 15 bin 600 tonluk, yaklaşık 155 metre boyundaki Denizde İkmal Tankeri, ana yüklenici olan STM'nin sorumluluğunda Karaçi Tersanesi altyapı imkanları kullanılarak inşa ediliyor.

Tanker, Denizde İkmal Sistemi ve helikopter iniş-kalkış imkanına sahip olacak ve 20 knot sürat yapabilecek. Söz konusu tankere, konuşlandırılacak sistemlerin sağlanmasına yönelik ASELSAN ve STM arasında 4,7 milyon avro tutarında sözleşme imzalandı. Proje kapsamında ASELSAN sorumluluğunda gemi savunması için 25 milimetre uzaktan kumandalı stabilize top sistemi ve taktik muhabere ihtiyaçları için muhabere anahtarlama sistemi yer alıyor. Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterinde 12,7 milimetre ve 25 milimetre kalibreli ASELSAN uzaktan komutalı silah sistemleri ve muhabere sistemleri halen görev yapıyor.

- Uzaktan kumandalı stabilize top sistemi 

Silah kumanda birimi aracılığıyla uzaktan kumanda edilebilen, otomatik hedef takip özelliğine ve modüler yapıya sahip, 25 milimetre top takılabilen sistem, termal ve TV kamera ile lazer mesafe ölçer takılan stabilize edilmiş bir tarete sahip. Ayrıca gece ve olumsuz görüş şartlarında çıplak gözle görülemeyen hedeflerin tespit edilmesini, hedeflerin otomatik tanınmasını, takip edilmesini ve atış yapılabilmesini de sağlayan sistem, otomatik hedef takip ve balistik hesaplama yeteneğine de sahip olup üzerine yerleştirilen platform veya hedef hareket halindeyken isabet oranı yüksek atışlar yapabiliyor.

- Muhabere anahtarlama sistemi 

Taktik muhabere ihtiyaçları kapsamında gereksinim duyulan anahtarlama ve kontrol fonksiyonlarını güvenilir, emniyetli ve süratli şekilde yerine getirmek üzere platforma entegre edilecek anahtarlama teçhizatını kapsayan sistem, gemide telsizler, ses ve veri emniyet cihazları, veri modemleri, link devreleri, kullanıcı istasyonları ile mesaj işletim sistemi arasındaki irtibatı sağlayan ve alarm/anons sistemi, telefon sistemiyle ihtiyaç duyulan arayüze sahip.

Harici muhabere sistemlerindeki telsiz, kripto, modem ve mesaj işletim sistemi terminal cihazlarının istenilen konfigürasyonda esnek olarak kullanımına imkanın sağlayan sistemin ayrıca, dahili muhabere sistemlerindeki kullanıcı terminal fonksiyonlarını ve bağlantı ihtiyaçlarını, sistem kontrol konsolu vasıtasıyla kullanıcı ihtiyaçlarına göre tanımlama veya değiştirme özellikleri de bulunuyor.

Editör: TE Bilişim