Reuters'in haberine göre, Avustralya, İspanya, Almanya ve İngiltere'deki üreticilerin inşa ettiği iki adet 1,5 milyar dolarlık savaş gemisinin tahrik sistemlerindeki sorunların tasarım hatalarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılıyor.

Deniz mühendisleri, Kraliyet Avustralya Deniz Kuvvetleri için şimdiye kadar yapılmış en büyük gemi olan HMAS Adelaide ve HMAS Canberra'daki sorunlara tam olarak neyin sebep olduğunu anlamaya çalışıyorlar.

Havuzlu Çıkarma Gemisi (LHD) tipindeki her iki gemi de , İspanyol firması Navantia tarafından, Alman Siemens firmasının tahrik bölmelerini kullanarak inşa edildi ve İngiliz firması BAE Systems tarafından muharebe ve haberleşme sistemleri ile donatıldı.

Donanma komutanları Cuma günü yapılan bir brifingde, gemilerin tahrik sisteminde yağ girmemesi gereken bölümlere yağ kaçakları tesbit edildiğini belirttiler. 

"Hayal kırıklığına uğradık"

Avustralya Deniz Kuvvetleri Komutanı Royal Amiral Tim Barrett, "Hayal kırıklığına uğradık. Bunu beklemiyorduk" dedi

Kraliyet Savunma Gücü edinme ve sürdürme grubundaki deniz sistemleri başkanı Amiral Adam Grunsell, sorunun bir tasarım meselesi olabileceğini söyledi ancak speküle etmek için henüz erken olduğunu vurguladı.

Barrett, şu anda Sydney Limanı'nda havuzda bulunan HMAS Adelaide'in ABD ile ortak iki yılda bir düzenlenen Talisman Sabre askeri tatbikatını kaçıracağını söyledi. HMAS Canberra'nın durumu ise henüz bilinmiyor.

Üç şirket, sorunları belirlemeye yardımcı olması için donanmayla birlikte çalışıyor.

Avustralya'daki BAE Systems sözcüsü, şirketin gemilerin yeteneklerini yerine getirmek için donanmayla birlikte çalıştığını söyledi.

Navantia'dan bir temsilci soruları cevaplamaya hazır değildi. Siemens yorum yapmaktan kaçındı.

HMAS Canberra ve HMAS Adelaide, sırasıyla 2014 ve 2015 yıllarında devreye girdiklerinde Avustralya savaş gemilerinin yeni nesilleri olarak lanse edilmişlerdi. 

Editör: TE Bilişim