Rusya’nın Novorsiysk limanı tatbikatlar yapacak Bleksifor gücüne dahil ülkelerin gemilerini bu arada Rusya’nın”Tsezar Kunikov”adlı büyük çıkarma gemisini kabul ediyor.

Bleksifor operatif işbirliği gücü, 200l-de İstanbul’da Rusya,Türkiye,Romanya,Bulgaristan,Gürcistan ve Ukrayna tarafından imzalanan anlaşma gereğince kuruldu. Rusya ve Türkiye daha l998-de böyle gücü oluşturmak girişiminde bulundu. Eksperlerin kaydettikleri gibi, olagünüstü hallerde Karadenizde yalnızca barıyşçı amaçlara kullanılabilecek uluslararası operatif işbirlig gücü ilk kez olarak oluşturuldu.

Karadenizde arama ve kurtarma operasyonlarıyla insani yardım operasyonları gerçekleştirmek, denizi mayından temizlemek, çevreyli korumak Bleksifor gücünün görevleridir. Bleksifor uluslararası faaliyetlere,bu arada Birleşmiş Milletlerin , Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının operasyonlarına Kanadeniz bölgesi ülkelerinin başvuruları üzerine katılabilir. Değişik tip 4 ila 6 geminin dahil olduğBleksifor gücünün tatbikatları yılda iki kez,Nisan ve Ağustos aylarında yapılacak. Bu ayyapılacak tatbikatlar sırasında Rusya’nın”Tsesar Kunikov” çıkarma gemisi amiral gemisi görevi yapacak. Rusya Karadeniz filosu komutanlığının basın sekreteri deniz albayı Viyçeslav Truhaçöv şunları söyledi:

Bu yıl Bleksifor operatif eylembirliği gücünün kuruluşunun l0.yıldönümü olacak. Bu uluslararası gücün dönem komutanlığı alfabetik sırayla bir ülkeden başkasına geçiyor. Bu yıl Romanya Blksifor’un dönem başkanlığını Rusya’ya devrediyor. Rusya’nın Bleksifor’a dönem başkanlığı sırasında bu gücün operatif komutanı görevini Rusya Karadeniz filosu komutan yardımcısı vis-amiral Sergey Menyaylo yapacak. Rusya Karadeniz filosu kurmay başkan yardımcısı deniz albayı Yuriy Zemskiy gemi grubuna komutarnlık yapacak. Bleksifor üyesi ülkelerin deniz kuvvetleri komutarnları l ayın l-sinde Novorsiysk limanına varacak. l3 Ağustosta Bleksifor gücünün dönem komutanlığını Rusya’ya devretme töreni kapsamında da tatbikatlara katılacak gemilerin ekip üyelerinin geçit töreniyapılacak.

l6 Ağustosta Bleksifor gücüne dahl gemiler Novorosiysk limanını terkedecek ve yın 9-una kadar sürecek tatbikatlar başlayacak. Deniz albayı Viyçeslav Truhaçöv şunları söyledi:

Tatbikatlar sırasında taktik manevra yapma, motor.denizaltının eylemlerine karşı koyma, hava savunma ve bağlantı sağlama eğitimi ve kazaya uğramış gemiyi kurtarma eğitiminden başka, çok uluslu kurmay içinde ve değişik tür gemilerle birlikte eylemlerde bulunma eğitimi yapılacak. Gemiler Trabzon ve Varna limanlarını ziyaret edecek.
Editör: TE Bilişim