KARASU’DA BATIRILAN DENİZALTISINDA BELGESEL ÇEKİMİ İÇİN DALGIÇ EKİBİ İNCELEME YAPTI

Karasu ilçesi liman mendireğinin yakınlarında bulanan ve 2. Dünya Savaşı'nda batırılan Alman denizaltısında belgesel çekim yapmak isteyen dalgıç ekibi inceleme yaptı.
Karadeniz Ereğli Derin Deniz Dalgıç Merkezi'ne bağlı dalgıçlar, Karasu ilçesinde yapılan liman mendireğinin yakınlarında denize dalarak Hitlerin batırılan deniz altı gemisini inceledi. Alman lider Adolf Hitler'in Rus gemilerine saldırmak üzere Tuna Nehri aracılığıyla Karadeniz'e indirdiği 6 denizaltıdan biri olan ancak Ruslar'ın eline geçeceği korkusuyla Alman askerleri tarafından batırılan denizaltı belgesele konu olacak.

Batan denizaltıyı inceleyen eğitmen dalgıç Volkan Demircioğlu ve ekibi denizin 22 metre altında denizin biraz bulanık olması sebebiyle incelemeyi güçlükle yaptıklarını söyledi. İlerleyen günlerde tekrar dalıp belgesel niteliğinde çekimler yapacaklarını belirten Demircioğlu " Karasu açıklarında batan Hitlerin denizaltısı burada olduğu da pek bilinmiyordu. Sahilden 2 km uzaklıkta olan araştırmaları sürdüreceğiz." dedi.

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu da 2. dünya savaşında batan alman denizaltısının belgesel çekimi yapılmasının ilçenin tanıtımı için önemli olduğunu söyledi. İspiroğlu, "Karasu İlçesi içinde bu bizim için büyük bir fırsattır ve dağlıçları buraya davet ederek dalmalarını sağlayacağız." diye konuştu.


ALMANLAR DENİZALTILARINI KENDİLERİ BATIRDI

Edinilen bilgiye göre, Türkiye savaşta tarafsız olduğu için Nazi denizaltılarının İstanbul Boğazı'nı kullanması söz konusu değildi. Bunun üzerine denizaltılar, Almanya'nın kuzeyindeki liman şehri Kiel'de parçalara ayrılarak kanal yoluyla Elbe Nehri'ne indirildi. Denizaltılar, bu nehrin kaynağı olan güneydeki Dresden'e getirildi. Burada parçalar halinde kamyonlara yüklenip karayoluyla Ingolstadt şehrine götürülüp Tuna Nehri'ne indirildi ve Romanya'nın Köstence şehrine ulaştırıldı. Köstence'de yeniden monte edilen ve Karadeniz'e açılan altı denizaltı, iki yıl boyunca onlarca Sovyet gemisi batırdı. Bu arada filonun üç denizaltısı da Ruslar tarafından batırıldı. Ancak Romanya, 1944 Ağustos ayında taraf değiştirip Almanya'ya savaş ilan edince Karadeniz'de denizaltılar mahsur kaldı. Hitler, denizaltıların açık denizde batırılması emrini verdi. Karadeniz'de 3 adet alman denizaltısının batırıldığı öğrenildi.

Editör: TE Bilişim